Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές εν αναμονή των νέων προβλέψεων του ΟΠΕΚ

Πηγή: AP

Πτωτική τάση σημειώνουν σήμερα Δευτέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη από το ράλι της περασμένης εβδομάδας και αναμένουν τις προβλέψεις της αγοράς που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Στις 11.10 το πρωί το Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 84,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate είχε πέσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή του αργού πετρελαίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο, κυρίως λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, αφού η χώρα ανέστρεψε την πολιτική της μηδενικής Covid, που για τρία χρόνια είχε περιορίσει τη βιομηχανική δραστηριότητα και, κατά συνέπεια, τη ζήτηση πετρελαίου.

Το Brent διαμορφώθηκε κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή και το WTI έκλεισε την εβδομάδα κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν κατά 8% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να δημοσιεύσει την τελευταία του Μηνιαία Έκθεση για την αγορά πετρελαίου αύριο και η αγορά αναμένει να δει εάν το καρτέλ θα αναθεωρήσει τις προσδοκίες του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, από 2,5 εκατ. πέρυσι. Η αύξηση της ζήτησης από τις χώρες του ΟΟΣΑ προβλεπόταν σε μέτρια επίπεδα, 300.000 βαρέλια, ενώ για τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ στα 1,9 εκατ. βαρέλια. Η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Οργανισμό, επρόκειτο να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια φέτος.

«Τώρα με το άνοιγμα της Κίνας, ελπίζουμε ότι θα δούμε αύξηση της ζήτησης και όταν συναντηθούμε, θα το αναλύσουμε, ως συνήθως. Παίρνουμε πάντα την απόφαση που έχει ως στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου των ΗΑΕ, Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι.

Προς το παρόν, η αγορά πετρελαίου παραμένει σταθερή, πρόσθεσε, παρά το πλαφόν της G7 στις ρωσικές εξαγωγές, σύμφωνα με το oil price.com.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ