Νέα
  • ΓΔ: 1038.55 +0.53%
  • Τζίρος: 9,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καναδάς: «Επιασαν» ταβάνι τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα

Πηγή: Bank of Canada

Στο υψηλότερο σημείο από το 2007 ανέβηκαν τα επιτόκια στον Καναδά, μετά τη σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να τα αυξήσει και πάλι κατά 0,25%. 

Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στον Καναδά που έχουν διαμορφωθεί πλέον στο 4,5%. 

Η αύξηση αυτή δεν αιφνιδίασε την αγορά, καθώς οι αναλυτές περίμεναν μια αύξηση ύψους 25 μονάδων βάσης, ενώ θεωρούν ότι πλέον το συμβούλιο θα... τραβήξει χειρόφρενο περιμένοντας να διαπιστώσει την πορεία των στοιχείων. 

Πραγματικά, το συμβούλιο στην ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά, όσο η κεντρική τράπεζα επεξεργάζεται τις συνέπειες που έχουν φέρει οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική επιβραδύνει τη δραστηριότητα και τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Θυμίζουμε ότι ο Καναδάς ήταν η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία από τα κράτη μέλη του G10 που ήδη από το Δεκέμβριο έστειλε σήμα για «πάγωμα» του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, θεωρώντας πως πλέον τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Μάλιστα, η BoC «κατέβασε» το ρυθμό σύσφιγξης της πολιτικής, πρώτα στις 50 μονάδες βάσης και τώρα στις 25 μονάδες βάσης. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ