Νέα
  • ΓΔ: 1204.11 -1.28%
  • Τζίρος: 74,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Chevron: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 - Μειωμένες επιδόσεις το δ' τρίμηνο

Πηγή: AP

Μετά τα «τρελά» κέρδη της περσινής χρονιάς, η πτώση των ενεργειακών τιμών έχει φέρει τις πρώτες πιέσεις στα έσοδα των Big Oil. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Chevron που ανακοίνωσε σήμερα σημαντική υποχώρηση στα κέρδη της για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αν και η επίδοση αυτή δεν την εμπόδισε να χαράξει ένα κυριολεκτικά "χρυσό" 2022.

Συγκεκριμένα από τα 11,2 δισ. δολάρια που είχε αποκομίσει η αμερικανική πετρελαϊκή το τρίτο τρίμηνο του 2022, τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου έπεσαν δραστικά στα 6,4 δισ. δολάρια, ήτοι κάτω και από τη μειωμένη πρόβλεψη των αναλυτών που περίμεναν υποχώρηση στα 8,2 δισ. δολάρια.

Αιτία ήταν βεβαίως η πτώση που κατέγραψαν οι τιμές από το φθινόπωρο, με φόντο τις αρνητικές προοπτικές για τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης. Όμως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η περσινή χρονιά ήταν ένα έτος ισχυρής κερδοφορίας για την αμερικανική πετρελαϊκή, όπως και για όλες βέβαια τις εταιρείες του κλάδου διεθνώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ παραδέχτηκε ότι το 2022 θα γραφτεί με… χρυσά γράμματα, καθώς η εταιρεία κατέγραψε «ρεκόρ κερδοφορίας και ρευστότητας», ενώ παράλληλα κατάφερε να ενισχύσει τις επενδύσεις της προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή της επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Πραγματικά, παρά και το… φτωχότερο τέταρτο τρίμηνο, η χρονιά «έκλεισε» με θεαματικά συνολικά κέρδη ύψους 35,5 δισ. δολαρίων, ποσό που εύκολα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της εταιρείας, στα 26,9 δισ. δολάρια το 2011.

Άλλωστε, για το λόγο αυτό η εταιρεία σήμερα ανακοίνωσε ένα νέο γενναιόδωρο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών προκειμένου να επιβραβεύσει τους μετόχους της. Το πρόγραμμα ύψους 75(!) δισ. δολαρίων, ήτοι δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της σημερινής χρηματιστηριακής της αξίας, θα είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμόσει στην ιστορία της. Τον ίδιο σκοπό θα εξυπηρετήσει και η αύξηση του μερίσματος για το τρίμηνο κατά επιπλέον 6% στα 1,51 δολάρια ανά μετοχή.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ