Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Μπλόκο στις εισαγωγές ρωσικού LNG σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πηγή: Associated Press

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG, εντείνοντας τις προσπάθειες απεξάρτησης της χώρας από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είναι σε γνώση του Bloomberg.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την προμήθεια ρωσικού LNG», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Πάτρικ Γκράιχεν, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού LNG

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημέρωσε τις εταιρείες ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εξαιρέσει, αν είναι δυνατό, τις αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, το οποίος έχει την αρμοδιότητα και για θέματα ενέργειας, απέφυγε να σχολιάσει το έγγραφο και να αναφερθεί στα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Το κενό καλύφθηκε με τη μεγάλη αύξηση των φορτίων LNG από όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ.

Στο 6% των ευρωπαϊκών εισαγωγών το ρωσικό LNG

Μόνο η Βρετανία και λίγα μικρότερα κράτη έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές του ρωσικού LNG, με πολλά από αυτά τα φορτία να διοχετεύονται σε άλλα λιμάνια.

Χώρες της ΕΕ – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία – συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικό LNG, το οποίο αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 6% των ευρωπαϊκών εισαγωγών, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο Zukunft Gas.

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι ρωσικό LNG φθάνει σε τερματικούς σταθμούς γειτονικών χωρών, ανέφερε ο Graichen. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν έχει καμία πληροφόρηση σχετικά με τις μεταφορές και την κατανάλωση του καυσίμου στην Ευρώπη και συνεπώς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε ποια έκταση αυτό έχει αποθηκευτεί.

Στο μέλλον, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με την προέλευση των αγορών LNG, εφόσον ο όγκος τους είναι μεγαλύτερος από πέντε τεραβατώρες, σύμφωνα με το έγγραφο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ