Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Ανοδος των τιμών με τα βλέμματα στο νέο ενεργειακό εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία

Πηγή: AP

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει σήμερα μερική ανάκαμψη μετά την πτώση χθες Τετάρτη, καθώς το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και οι επενδυτές στάθμισαν τις δυνατότητες για αυξημένη ζήτηση από την Κίνα. Την ίδια ώρα, με αγωνία αναμένεται η εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία. Από τις 5 Φεβρουαρίου θα απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων διύλισης, κάτι που αναμένεται να έχει επίπτωση μεταξύ άλλων και στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου οι τιμές ήδη έχουν πάρει την ανιούσα.

Η σημερινή πτώση στις τιμές του αργού ήρθε μετά την χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed, η οποία, όπως αναφέρθηκε στο σχετικό ανακοινωθέν, «ο πληθωρισμός έχει κάπως περιοριστεί, όμως παραμένει αυξημένος».

Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθιστώντας τα εμπορεύματα φθηνότερα για πολλούς αγοραστές.

Στις 10.10 το πρωί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι.

Το West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο προς τα 77 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε 3,1% στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά τη νέα αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Αμφότερα βρίσκονται, πλέον, αρκετά μακριά από τα περσινά υψηλά, που ήταν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια. 

Διαβάστε επίσης - Fed: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. - «Φρενάρει» ο ρυθμός υπό το φόβο ύφεσης

Αναφορικά με την πορεία των τιμών στο αργό πετρέλαιο, εκφράζονται ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά παράλληλα επικρατεί αισιοδοξία ότι το άνοιγμα στην Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού, θα αναζωπυρώσει τη ζήτηση.

«Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκουν υποστήριξη από την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε ο Ravindra Rao, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Kotak Securities Ltd. στη Βομβάη. Ωστόσο, «με όλους τους πτωτικούς παράγοντες φαίνεται δύσκολο για το πετρέλαιο να πάει πιο ψηλά», ανέφερε, επικαλούμενος την επέκταση των αποθεμάτων, τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

Ανησυχίες για το νέο ενεργειακό εμπάργκο

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για τον επόμενο γύρο κυρώσεων και πλαφόν που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το G7 στις ρωσικές εξαγωγές.

Η διεύρυνση των περιοριστικών μέτρων αφορά αυτή τη φορά το ντίζελ, τη βενζίνη και τα πετρελαϊκά προϊόντα, με το G7 και την EE να συζητούν παράλληλα και διεύρυνση του πλαφόν στις τιμές και για τα προϊόντα αυτά.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής ντίζελ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά μεγάλη πρόκληση η αναπλήρωση του κενού που θα δημιουργηθεί, από άλλους προμηθευτές.

Διαβάστε επίσης - Πετρέλαιο: Ο νέος χρησμός του ΟΠΕΚ και η «εξίσωση» εμπάργκο, Κίνας και κεντρικών τραπεζών

Εν τω μεταξύ, μια επιτροπή του ΟΠΕΚ εισηγήθηκε να παραμείνει αμετάβλητο το guidance για την πολιτική του Οργανισμού. 

Ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την παραγωγή στα επίπεδα που καθορίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, όταν αποφάσισε να μειώσει τα επίπεδα προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να εξισορροπήσει τις αγορές.

Δυο παράγοντες που θα καθορίσουν τις επόμενες αποφάσεις είναι οι επιπτώσεις από τα νέα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στα ρωσικά καύσιμα, αλλά και η πορεία της κινεζικής οικονομίας και το κατά πόσο θα αυξηθεί η ζήτηση πετρελαίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ