Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε το επιτόκιο κατά 50 μ.β. στο 4%

Πηγή: Associated Press

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιό της  κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη αύξηση στην προσπάθεια της ΒοΕ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού παρά τον κίνδυνο μίας επικείμενης ύφεσης.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε στο 10,5%, αλλά παραμένει κοντά σε υψηλό 40ετίας, με τα νοικοκυριά να συνθλίβονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ενώ οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν προσιτά δάνεια.

Παρά την πτώση του πληθωρισμού, χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, υπάρχουν φόβοι ότι σταθερές ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να τον διατηρήσουν πολύ πάνω από τον στόχο 2% της ΒοΕ.

Η νέα άνοδος των επιτοκίων εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για περίπου 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά πρέπει να ανανεώσουν φέτος τις συμβάσεις των δανείων με σταθερό επιτόκιο και αντιμετωπίζουν ήδη ένα άλμα στην αποπληρωμή τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ