Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

EE: Η «πράσινη» κόντρα με τις ΗΠΑ και η επανασυσπείρωση του άξονα Γερμανίας-Γαλλίας

Πηγή: AP

Δύο 24ωρα πριν την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, όπου το ζήτημα της απάντησης της ΕΕ στις πράσινες επενδύσεις των ΗΠΑ θα βρεθεί στην κορυφή της συζήτησης, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο ισχυρότερων κρατών της Ένωσης ταξίδεψαν στην Ουάσιγκτον, όπου στις συναντήσεις τους σήμερα, Τρίτη, θα μεταφέρουν στην αμερικανική κυβέρνηση το μήνυμα της Ευρώπης για την ανάγκη αποτροπής ενός εμπορικού πολέμου, που δεν συμφέρει κανέναν.

Η αιτία της διένεξης

Στο στόχαστρο είναι το ύψους 369 δισ. δολαρίων πακέτο του Inflation Reduction Act (IRA), που δρομολόγησε ο Λευκός Οίκος στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και δη, της πράσινης μετάβασης της σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού, το οποίο όμως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πως θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους και θα προσελκύσει από την ΕΕ στις ΗΠΑ πολύτιμες πράσινες επενδύσεις. Για το λόγο αυτό έχουν θέσει επί τάπητος ένα πακέτο μέτρων για τη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές προς τον πράσινο τομέα και πράσινα project. Μάλιστα, η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν βγει… μπροστά στην καμπάνια για τη διευκόλυνση των επιδοτήσεων και των μέτρων του νέου Green Deal.

Πηγή: Unsplash

Αν και στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το αμερικανικό πακέτο, ο τρόπος αντίδρασης της Ένωσης δεν βρίσκει όλες τις χώρες σύμφωνες. Μικρότερες χώρες και χώρες της περιφέρειας ισχυρίζονται πως η χαλάρωση των περιορισμών στις επιδοτήσεις θα ευνοήσει μόνο τις ισχυρές και πλούσιες δυνάμεις που έχουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων τους. Για παράδειγμα η Ιταλία διά στόματος Τζόρτζια Μελόνι έχει δηλώσει ανοιχτά την αντίθεση της.

Και βέβαια υπάρχουν και οι φωνές μεταξύ των δημοσιονομικών γερακιών που ανησυχούν πως η… χαλάρωση θα φέρει εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών σε ένα διάστημα που χρέη και ελλείμματα έχουν ήδη αυξηθεί και οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να αρχίσουν να ασχολούνται με τον περιορισμό τους. 

Κάπως έτσι το ιδανικό θα ήταν η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ για κάποιες τροποποιήσεις ή διορθώσεις του πακέτου, έτσι ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα μιας παρέμβασης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου που θα μπορούσε να κρίνει ότι οι επιδοτήσεις είναι παράνομες και κυρίως να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Ουάσιγκτον.

Ζητούμενο μια κοινή συμφωνία 

Η Ουάσιγκτον έχει εμφανιστεί δεκτική σε συνομιλίες, προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων της, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραιτήτως πως θα κάνει ουσιαστικά βήματα πίσω ως προς κομβικά σημεία του πακέτου.  

Το πόσο πραγματικά δεκτικός είναι ο Λευκός Οίκος σε μια συναινετική λύση, πρόκειται να διερευνήσουν με το από κοινού ταξίδι τους στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός ομόλογος του, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Γαλλία και Γερμανία, εξάλλου, είναι από τις ισχυρές βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από το αμερικανικό πακέτο, γεγονός που τους έφερε ανέλπιστα… κοντά μετά από ένα δύσκολο διάστημα στις διμερείς τους σχέσεις, εξού και η πρωτοβουλία του ταξιδιού τους.  

«Το πιο σημαντικό σημείο είναι να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, ώστε να πετύχουμε διαφάνεια αναφορικά με το μέγεθος των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών που θα προσφέρει το πακέτο» σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στο AFP το Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος στους στόχους που θα προσπαθήσει να πετύχει στην Ουάσιγκτον.

Κομισιόν
Πηγή: Unsplash

Ο Μπρουνό Λεμέρ, με το Γερμανό ομόλογο του Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα έχουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, την υπουργό Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο και την ειδική απεσταλμένη του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι. Μεταξύ άλλων, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση Μπάιντεν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αμοιβαίας διαφάνειας ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπου οι Αμερικανοί θα μοιράζονται το ύψος των ποσών που θα διαθέτουν, όπως και προς ποιους δικαιούχους, για να αποφευχθεί η πιθανότητα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Επίσης, θα ζητήσουν να αποφευχθούν φαινόμενα επιθετικής καμπάνιας για την προσέλκυση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, όπως αυτά που καταγράφηκαν από αμερικανικές πολιτείες που διοργάνωσαν, τους τελευταίους μήνες, εκστρατείες προσέλκυσης ευρωπαϊκών επενδύσεων. «Αυτά δεν πρέπει να γίνονται ανάμεσα σε φίλους» είναι το μήνυμα που θα στείλει η Ευρώπη, όπως σχολίασε Γάλλος αξιωματούχους.

Τα εταιρικά λόμπι πιέζουν... 

«Από την οπτική της γερμανικής βιομηχανίας, είναι απαραίτητο οι αμερικανικές αρχές να εφαρμόσουν κάποιες βασικές οδηγίες ώστε να αποφευχθεί η ύπαρξη διακριτικής μεταχείρισης» σχολίασε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του γερμανικού συνδέσμου βιομηχανιών BDI, Τάνια Γκένερ.

Πολλοί παράγοντες της γερμανικής επιχειρηματικής αγοράς και κυρίως των βιομηχανιών αυτοκινήτου έχουν ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για μια ταχύτατη ευρωπαϊκή απάντηση προς την εργαλειοθήκη του αμερικανικού πακέτου.

 Μεταξύ των μέτρων, το αμερικανικό πακέτο υπόσχεται στους καταναλωτές φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις ύψους έως και 7.500 δολαρίων για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υπό την προϋπόθεση πως το όχημα και όλες οι πρώτες ύλες και τα ανταλλακτικά για την κατασκευή του έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά επί αμερικανικού εδάφους. «Τα μέτρα του IRA σε συνδυασμό με τις πολύ ακριβές τιμές για ενέργεια και ρεύμα που, μειώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» σχολίασε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Volkswagen.

Το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του γαλλογερμανικού άξονα και το περιεχόμενο των επαφών στην Ουάσιγκτον θα παίξουν προφανώς ρόλο στην έκβαση της επικείμενης συνόδου κορυφής, όπου το ευρωπαϊκό Green Deal θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης των ηγετών, με στόχο να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία για το βασικό κορμό των μέτρων. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ