Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Δασμούς έως και 200% στο ρωσικό αλουμίνιο μελετά η Ουάσιγκτον

Πηγή: Associated Press

Την επιβολή υπέρογκων δασμών ύψους 200% στο ρωσικό αλουμίνιο ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ουάσιγκτον, ίσως και μέσα στην εβδομάδα. Το μέτρο θα έρθει σε συνέχεια των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς οι αρχές θέλουν να εντείνουν την πίεση προς το Κρεμλίνο ενόψει της πρώτης επετείου από την εισβολή στη Ουκρανία.

Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, στον Λευκό Οίκο υπάρχουν και επιφυλάξεις για το μέτρο, καθώς ανησυχούν για τη ζημιά που μπορεί να υποστούν και αμερικανικές βιομηχανίες, κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου και αεροσκαφών. Αν και οι εισαγωγές του μετάλλου από τη Ρωσία έχουν περιοριστεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, πέφτοντας από το 10% των αμερικανικών εισαγωγών μόλις λίγο πάνω από το 3%.

Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό και αρκετές αμερικανικές εταιρείες να επηρεαστούν, κάτι που αιτιολογεί γιατί ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καθυστερήσει, αν και σίγουρα η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.  

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως, μετά την Κίνα, όμως έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργεί προβλήματα στις προμήθειες προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις, γεγονός που ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε να αφήσει αναπάντητο.

Επίσης, το αμερικανικό μέτρο θα έρθει να «κουμπώσει» στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους διεθνείς συμμάχους τους, όπως η ΕΕ, για να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας στην αγορά των commodities, από την ενέργεια έως τα μέταλλα.

Πάντως, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν η ΕΕ προτίθεται να υιοθετήσει ανάλογο μέτρο κατά του ρωσικού αλουμινίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ