Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Περισσότερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ζητούν τα «γεράκια»

Πηγή: AP

Άκρως… γερακίσια γραμμή υιοθέτησε ο Μάρτινς Κάζακς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σχολιάζοντας πως η Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων υιοθετώντας μια «σημαντικά» περιοριστική πολιτική, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων πέρα και από το συμβούλιο του Μαρτίου. Ανάλογη άποψη έχουν εκφράσει, τις προηγούμενες ημέρες, και άλλα μέλη της ΕΚΤ. 

Θεωρώντας πως το πληθωριστικό ρίσκο παραμένει ακόμη υψηλό, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας ξεκαθάρισε πως τα υψηλά επιτόκια θα πρέπει να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας εκ νέου αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

«Θα ανεβάσουμε τα επιτόκια σημαντικά σε περιοριστικό έδαφος και θα τα κρατήσουμε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» υποστήριξε ο κ. Κάζακς σε συνέντευξη του. Μάλιστα, δήλωσε ανοιχτά πως ο ίδιος στηρίζει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο, χωρίς δε, να αποκλείει και νέες αυξήσεις. «Μετά το Μάρτιο δεν βλέπω το λόγο να σταματήσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων» ξεκαθάρισε.

Κόντρα στη Fed που κατεβάζει ταχύτητα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν φωνές στους κόλπους της ΕΚΤ που επιζητούν πιο δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της η αμερικανική Fed έχει αρχίσει ήδη να μειώνει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής.

Σε χθεσινές δηλώσεις της και η συνήθως αυστηρή Ίζαμελ Σνάμπελ σχολίασε πως η μέχρι τώρα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ δεν φαίνεται για την ώρα να έχει επιδράσει στα επίπεδα των τιμών, ενώ και ο Γερμανός διοικητής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ υποστήριξε πως χρειάζονται περισσότερες αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου ο πληθωρισμός να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2%.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ