Νέα
  • ΓΔ: 1407.38 +1.05%
  • Τζίρος: 20,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Εκτίμηση για κατάρρευση των εσόδων της στο μισό το 2023

Gazprom
Gazprom / Πηγή: AP Images

Σημαντικές θα είναι οι συνέπειες της πτώσης των πωλήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές για τα ταμεία του ρωσικού κολοσσού της Gazprom, με τις απώλειες στα έσοδα του να εκτιμάται πως θα φτάσουν φέτος το 50%!

Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, τα έσοδα της ρωσικής εταιρείας από τις διεθνείς πωλήσεις της υποχώρησαν ήδη τον Ιανουάριο στα 3,4 δισ. δολάρια από τα 6,3 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό, το πλαφόν στις τιμές, αλλά και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, που είναι και το πιο πιθανό, τα έσοδα της Gazprom από τις πωλήσεις στο εξωτερικό θα μειωθούν φέτος στο μισό, σε σχέση με τα στοιχεία του 2022, όταν και πάλι οι εξαγωγές της είχαν μειωθεί δραστικά.

Για το 2022, η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει πως οι εξαγωγές της είχαν μειωθεί κατά 46%, αν και το Reuters είχε υπολογίσει ότι χάρη στην εκτόξευση των τιμών των commodities είχε καταφέρει να δει τα έσοδα της να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 80 δισ. δολάρια.  

Σημειωτέον πως έκτοτε η ρωσική εταιρεία έχει σταματήσει να δημοσιοποιεί τις επιδόσεις της, όπως επίσης και το υπουργείο Οικονομικών δεδομένου πως η Gazprom είναι ένας από τους κυριότερους αιμοδότες του κρατικού προϋπολογισμού.

Πάντως, και σε επίπεδο κρατικών εσόδων οι επιπτώσεις από το εμπάργκο και το πλαφόν είναι σαφείς, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτοξεύεται στα 1,76 τρισ. ρούβλια (24 δισ. δολάρια) τον Ιανουάριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ