Νέα
  • ΓΔ: 1377.11 -0.29%
  • Τζίρος: 29,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός για τις χώρες που διευκολύνουν εμπορικά τη Ρωσία

Πηγή: AP

Η θλιβερή πρώτη επέτειος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκει την ΕΕ και τους δυτικούς συμμάχους να προσπαθούν να ενισχύσουν τον οικονομικό… στραγγαλισμό του Κρεμλίνου βάζοντας στο στόχαστρο την αύξηση των εξαγωγών από γειτονικές χώρες της Ρωσίας που διευκολύνουν με τον τρόπο αυτό τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Ο νέος ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το θέμα της εφαρμογής των κυρώσεων, Ντέιβιντ Ο Σάλιβαν, σε συνέντευξη του προς τους «Financial Times» επεσήμανε ότι το άλμα που καταγράφηκε στο εμπόριο της Ρωσίας με χώρες που βρίσκονται στη γειτονιά της εγείρει εύλογα ερωτηματικά για το πώς προϊόντα που καλύπτονται από τις κυρώσεις καταλήγουν τελικά να βρεθούν στα… ράφια της χώρας από την… πίσω πόρτα.

Στο στόχαστρο οι φίλοι-γείτονες της Ρωσίας  

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα χωρών, όμως τα κράτη που έχουν στοχοποιηθεί είναι… κοινό μυστικό στους δυτικούς κύκλους. Η Αρμενία, η Κιργιζία και βέβαια η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες όπου οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία χρονιά, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

►Διαβάστε και: FT: Η ρωσική ελίτ είχε ταχθεί κατά του πολέμου αλλά αδυνατεί να επηρεάσει τον Πούτιν

Ειδικοί από την ΕΕ και τους συμμάχους της, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες για την πορεία της εφαρμογής των κυρώσεων και τη δυνατότητα διεύρυνσης των μέτρων. Στην κορυφή της συζήτησης βρέθηκε το πρόβλημα των γειτονικών, φιλικών προς το Κρεμλίνο κρατών που συνεχίζουν να διευκολύνουν τη ρωσική οικονομία. Μάλιστα προτεραιότητα είναι να «σφίξει» το εμπάργκο στη μεταφορά προϊόντων που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να έχουν και στρατιωτική χρήση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), οι εξαγωγές της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας προς τη Ρωσία κατέρρευσαν κάτω από το μισό πέρυσι, το διάστημα Μάιο μέχρι Ιούλιο. Όμως, η πτώση αυτή συνέπεσε με ένα θεαματικό άλμα άνω του 80% στις πωλήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προς την Αρμενία και το Κιργιζία, οι οποίες επίσης κατέγραψαν υπερδιπλασιασμό των εξαγωγών τους προς τη Ρωσία, κατά την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με την EBRD, τα νούμερα αυτά φανερώνουν μια πιθανή αναδιάταξη των εμπορικών διαδρομών.  

Κορυφαίος εμπορικός εταίρος η Τουρκία

Στο στόχαστρο φυσικά βρίσκεται και η Τουρκία, καθώς ειδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε ποτέ την… ειδική σχέση που έχει ανάπτυξη και σε προσωπικό επίπεδο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα νούμερα δε, φανερώνουν πως η Τουρκία έχει εξελιχτεί σε έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας. Ειδικά το διάστημα μεταξύ Μάιο και Ιούλιο πέρυσι, οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Ρωσία παρουσίασαν αλματώδη αύξηση ύψους 97%!

 Οι εξαγωγές αφορούν μια πλειάδα προϊόντων, από ηλεκτρονικά και αγροτικά μηχανήματα έως αυτοκίνητα. Οι περισσότερες δυτικές εταιρείες έχουν, εξάλλου, μειώσει εθελοντικά τις άμεσες πωλήσεις προς τη Ρωσία, ακόμη κι αν τα προϊόντα τους δεν υπάγονται στις διεθνείς κυρώσεις. Όμως, η ροή των προϊόντων αφορά επίσης προϊόντα που υπάγονται σε κυρώσεις.

Επίσης, κάποια από τα προϊόντα μπορεί να έχουν διπλή χρήση. Ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε από τους πρώτους μήνες του πολέμου πως κάποια από τα μικροτσίπ που εντοπίστηκαν στον στρατιωτικό εξοπλισμό των Ρώσων προέρχονταν από καθημερινές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και απλά άλλαξε η χρήση τους. Πιθανότατα διόλου τυχαία οι εξαγωγές της ΕΕ σε λευκές ηλεκτρικές συσκευές προς τις γειτονικές φιλικές προς τη Ρωσία χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά από πέρυσι.  

Πραγματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Καζακστάν κατέγραψε μια κάθετη αύξηση στις εισαγωγές πλυντηρίων από την ΕΕ, με την αξία τους να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, ήτοι τέσσερις φορές πάνω από το Δεκέμβριο του 2021.

Εύλογος είναι και ο ρόλος της Κίνας στην αλυσίδα αυτή, με την πολιτική και οικονομική στήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα να είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση της απομόνωσης της από τη Δύση. Η… βεντάλια των κινεζικών εξαγωγών προς τη Μόσχα έχει διευρυνθεί και αφορά πλέον και πολύ σημαντικές ποσότητες ημιαγωγών που μπορεί να έχουν και στρατιωτική χρήση.

Νέα παρέμβαση από το G20

To θέμα της σκλήρυνσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συνάμα με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, θα βρεθούν στο επίκεντρο και της συζήτησης που θα έχουν από αύριο Παρασκευή και για δύο ημέρες, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών του G20, στην Ινδία. Λίγες ημέρες μετά, 1-2 Μαρτίου, θα συναντηθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας, στο Νέο Δελχί, όπου η ατμόσφαιρα παρουσία του Σεργκέι Λαβρόφ προμηνύεται πιο… ηλεκτρισμένη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ