Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Τα στοιχεία αναζωπύρωσης του πληθωρισμού φοβίζουν τη Wall Street

Συνεχίζονται τα ανησυχητικά… καμπανάκια από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ προβληματίζοντας την αγορά και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Fed να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Νέο «κρούσμα», η αύξηση άνω του αναμενόμενου του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που είναι ένα από τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα για τη διαμόρφωση της πολιτικής της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 5,4% σε ετήσια βάση, ενώ με την εξαίρεση των τιμών ενέργειας και τροφίμων ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 4,7% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους περίμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,5% και 4,4% αντιστοίχως.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν επίσης κατά 1,8% κόντρα στις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρότερο άλμα κατά 1,4%.

Το σήμα για τη Fed

Πρόκειται για στοιχεία που συνηγορούν στην εικόνα που θέλει τις πληθωριστικές πιέσεις να πυκνώνουν και πάλι από τις αρχές της νέας χρονιάς περιορίζοντας τα περιθώρια ευελιξίας από την πλευρά της Fed. Έτσι, όχι μόνο τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πλέον απομακρύνεται η πιθανότητα αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας με μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2023.

Μιλώντας νωρίτερα στο CNBC η επικεφαλής της Cleveland Fed, Λορέτα Μέστερ σχολίασε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού, το επίπεδο του δείκτη παραμένει υπερβολικά ψηλά με αποτέλεσμα να απαιτείται η συντήρηση της περιοριστικής πολιτικής. Η ίδια μάλιστα έχει υποστηρίξει πιο δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ξεκινώντας από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, τον ερχόμενο μήνα.

Τα νέα στοιχεία προβλημάτισαν έντονα τη Wall Street βάφοντας "κόκκινους" τους επιμέρους δείκτες. Μάλιστα, στις 6 ώρα Ελλάδος ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 470 μονάδες! 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ