Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γουόρεν Μπάφετ: Τον χρησμό του «Μάντη της Όμαχα» περιμένουν οι αγορές

Πηγή: AP

Τη σημερινή, ετήσια τοποθέτηση του Γουόρεν Μπάφετ που δεν θα περιορίζεται σε αναφορές για την πορεία της Berkshire Hathaway, αλλά είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την εικόνα της αγοράς και την εξέλιξη της αμερικανικής οικονομίας περιμένουν… πως και πως οι οπαδοί του επονομαζόμενου «Μάντη της Όμαχα» («Oracle of Omaha»). 

Ο 92χρονος πρόεδρος και CEO της Berkshire Hathaway που έχει αποκτήσει θρυλική φήμη για τις εκτιμήσεις, τις επενδύσεις και τα «πονταρίσματα» του σε συγκεκριμένες μετοχές πρόκειται σήμερα το πρωί, ώρα Ηνωμένων Πολιτειών, να δημοσιοποιήσει την καθιερωμένη επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας, η οποία θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Ειδικά φέτος οι εκτιμήσεις του Μπάφετ θα τύχουν ιδιαίτερης προσοχής δεδομένου πως πρόκειται για μια κομβική χρονιά, έντονης ρευστότητας για την αγορά, με την αμερικανική οικονομία να βρίσκεται σε επιβράδυνση και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό να είναι πιθανόν να αναγκάσει τη Fed να ανεβάσει περισσότερο τα επιτόκια και να τα κρατήσει πολύ ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ρευστότητα αυτή αποτυπώνεται κυρίως στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις για το μονοετές ομόλογο πέρασαν το όριο του 5% για πρώτη φορά από το 2007, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς κινούνται μια ανάσα από το 4%.

Αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο 

Δεν είναι τυχαίο πως η Berkshire έχει προχωρήσει σε σημαντικές ρευστοποιήσεις από το χαρτοφυλάκιο της το τέταρτο τρίμηνο. Ενδεικτικά «ξεφορτώθηκε» το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της στην εταιρεία μικροτσίπ Taiwan Semiconductor, ενώ μείωσε την έκθεση της σε μετοχές αμερικανικών τραπεζών. Ωστόσο τα ταμεία της έχουν ενισχυθεί, με τα διαθέσιμα μετρητά στα ταμεία της να έχουν φτάσει στα 109 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος ο Μπάφετ ξεχώρισε πέρυσι για την σημαντική αύξηση της θέσης του σε ενεργειακές μετοχές. Μάλιστα ανέβασε το μερίδιο του στην Occidental Petroleum στο 21%. Οπότε ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος για τους επενδυτές είναι αν ο γκουρού των αγορών διατηρεί την… όρεξη του για τον κλάδο ή αν θεωρεί πως η υποχώρηση των διεθνών τιμών καθιστά λιγότερο ελκυστικές και τις μετοχές των ενεργειακών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ