Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 34 δισ. δολάρια υπολογίζει τις ζημιές στην Τουρκία

Πηγή: AP

Στα 34 δισ. δολάρια κοστολογεί η Παγκόσμια Τράπεζα τις ζημιές των σεισμών που έπληξαν την Τουρκία στις Φεβρουαρίου. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το έδαφος συνεχίζει να "τρέμει" με τη μετασεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται, το τελικό κόστος της φονικής καταστροφής μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών, που έπληξε σήμερα την τουρκική επαρχία της Μαλάτια προκάλεσε νέες καταρρεύσεις, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσό των 34 δισ. δολαρίων ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2021. Μάλιστα δεν περιλαμβάνει ούτε το κόστος της ανοικοδόμησης, που όπως εξηγεί είναι «δυνητικά διπλάσιο» αλλά ούτε τις συνέπειες που θα προκύψουν για τη μελλοντική τουρκική ανάπτυξη.

Η εν λόγω πρόβλεψη αφορά μόνο την Τουρκία και δεν λαμβάνει υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στη βόρεια Συρία, όπου το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε επίσης χιλιάδες θανάτους και μεγάλες υλικές ζημιές.

Στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία.

Το ίδρυμα διευκρινίζει, επίσης, ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τους τελευταίους μετασεισμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Περίπου 10.000 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD).

Συνολικά, οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, μεγέθους 7,8 βαθμών, κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 170.000 κτίρια σε έντεκα επαρχίες της χώρας και έπληξε επίσης το βόρειο τμήμα της γειτονικής Συρίας.

Οι πληγείσες τουρκικές επαρχίες, μεταξύ των φτωχότερων της χώρας, φιλοξένησαν επίσης περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ