Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Σενάρια εξόδου των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ - Μεγάλη αντίδραση στις διεθνείς τιμές

Πηγή: Pixabay

Σε διάψευση δημοσιεύματος της Wall Street Journal που «άναψε» φωτιές στους κόλπους του ΟΠΕΚ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν, μέσω ανώτατων αξιωματούχων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν και ο θόρυβος θα αργήσει να καταλαγιάσει…

Η WSJ υποστήριξε ότι τα ΗΑΕ μελετούν την πιθανότητα ακόμη και να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ, λόγω του αυξανόμενου ρήγματος που έχει προκληθεί μεταξύ του κρατιδίου και της Σαουδικής Αραβίας. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως το αραβικό κρατίδιο δεν θα περιοριζόταν να ακολουθήσει τις ποσοστώσεις του καρτέλ και θα καθόριζε μόνο του την πολιτική και τα επίπεδα παραγωγής του.

Για την ώρα το Άμπου Ντάμπι υποστηρίζει ότι εφαρμόζει πλήρως την στρατηγική που έχει υιοθετήσει η συμμαχία και τα επίπεδα παραγωγής που έχουν αποφασιστεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι εκφράσει πολλές φορές διαφορετικές απόψεις και έχει συγκρουστεί… σκληρά με το Ριάντ γύρω από το τραπέζι του οργανισμού.

Γιατί διαφωνεί το Άμπου Ντάμπι

Στις αρχές της χρονιάς υπήρχαν πληροφορίες ότι το κρατίδιο πιέζει για μια αύξηση των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου, καθώς έχει τα περιθώρια να αυξήσει το δικό του μερίδιο. Μάλιστα, η κρατική Abu Dhabi National Oil Co. έχει δρομολογήσει τεράστιες επενδύσεις, ύψους πολλών δισ. δολαρίων, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα της χώρας στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από το 2027.

Η σκέψη για μια έξοδο από τον ΟΠΕΚ δεν φαίνεται πως είναι καινούργια και τα ΗΑΕ το… σκέφτονται εδώ και μια διετία, αλλά κάθε φορά κρίνουν πως τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων. Το θέμα, εξάλλου, μπορεί να προκαλούσε ένα ντόμινο αναταράξεων σε όλη την περιοχή, καθώς θα έθιγε και γειτονικές χώρες, όπως το Κουβέιτ και το Ιράκ, που το Άμπου Ντάμπι δεν θα ήθελε να επηρεάσει, ούτε να χαλάσει τις διμερείς τους σχέσεις.  

Γιο-γιο οι τιμές

Το όλο θέμα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού. Όταν έγινε γνωστό το δημοσίευμα της WSJ, οι τιμές έπεσαν σημαντικά, με το Brent να χάνει έως και 2,8%. Με την διάψευση από το κρατίδιο, οι τιμές ανέκαμψαν θεαματικά.

Αυτή την ώρα, στις 9 ώρα Ελλάδος, η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 1,17% στα 85,76 δολάρια, ενώ το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 79,54 δολάρια ενισχυμένο κατά 1,77%.   

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ