Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιράν: Δηλώνει ότι ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου παγκοσμίως

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: AP

Κίνηση-ματ συνιστά για το Ιράν η ανακάλυψη κολοσσιαίου κοιτάσματος λιθίου σε μια εποχή που η πράσινη μετάβαση θα φέρει αλματώδη αύξηση της ηλεκτροκίνησης και της ζήτησης για τις αναγκαίες πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου της χώρας, στην ιρανική τηλεόραση, ανακαλύφθηκε κοίτασμα που μπορεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως στην περιοχή Χαμεντάν.

Οι υπολογισμοί των Ιρανών κάνουν λόγο για πιθανή ποσότητα 8,5 εκατ. τόνων του λεγόμενου «λευκού χρυσού» που θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο σε ένα διάστημα αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Αν το νούμερο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε το Ιράν θα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο μετά τη Χιλή, που διαθέτει 9,2 εκατ. μετρικούς τόνους.

Οι κερδοφόρες προοπτικές του μετάλλου

Η τιμή του μετάλλου εκτοξεύτηκε στα ύψη πέρυσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι του πληθωρισμού. Έκτοτε έχει υποχωρήσει αρκετά, στο πλαίσιο μιας φάσης διόρθωσης που αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, όμως μακροπρόθεσμα η κάθετη αύξηση της ζήτησης αναπόφευκτα θα επαναφέρει την ανοδική τροχιά των τιμών.

Για το ίδιο το Ιράν, το λίθιο θα είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την ταλαιπωρημένη οικονομία της. Αρκεί βεβαίως να μπορεί να το αξιοποιήσει και δη, να το εξάγει. Αν και η χώρα διαθέτει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διεθνείς κυρώσεις δεν της επιτρέπουν να παράγει και κυρίως να εξάγει τις ενεργειακές ποσότητες που θα μπορούσε.     

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ