Νέα
  • ΓΔ: 1273.9 +0.03%
  • Τζίρος: 35,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γέλεν: Καμπανάκι για το συστημικό ρίσκο που συνιστά για την οικονομία η κλιματική αλλαγή

Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ / Πηγή: AP Photo

Αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην αμερικανική οικονομία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος απηύθυνε η Τζάνετ Γέλεν σε σημερινή ομιλία της, επισημαίνοντας πως μόνο μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει τεράστιες οικονομικές καταστροφές.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, η υπερθέρμανση και οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν πολύ μεγάλες απώλειες που κλονίζουν την αγορά και την οικονομία. Αυτό σημαίνει πως μια «καθυστερημένη και άτακτη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε σοκ το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές, καθώς τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και εντείνονται οδηγώντας σε ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων, όμως τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο θα ενταθεί. Δεν είναι τυχαίο πως, όπως επεσήμανε και η κυρία Γέλεν, οι ασφαλιστικές εταιρείες πλέον έχουν αυξήσει τα ασφάλιστρα ή και αρνούνται να προχωρήσουν σε ασφαλιστική κάλυψη περιοχών που θεωρούνται ότι έχουν υψηλότερο κλιματικό ρίσκο, κάτι που έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην επιχειρηματική αγορά, την αγορά ακινήτων, την απασχόληση και τα νοικοκυριά.

Πάνω από 165 δισ. το κόστος το 2022

Στις αρχές του έτους, η αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, ανέφερε ότι το 2022 ήταν μαζί με το 2017 και το 2011 οι χρονιές με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό φυσικών καταστροφών με ζημιές δισεκατομμυρίων. Για το 2022 ο λογαριασμός ξεπέρασε τα 165 δισ. δολάρια.

Συνολικά η χώρα μέτρησε 18 ακραία καιρικά φαινόμενα με κόστος άνω του 1 δισ. δολαρίων έκαστο, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισαν οι δύο κυκλώνες που χτύπησαν τον νότο και τα ανατολικά τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, όπως και εκτεταμένες πυρκαγιές στα δυτικά της χώρας.

Η διόγκωση των φαινομένων και οι οικονομικές τους συνέπειες οδήγησε την κυβέρνηση στη σύσταση μιας νέας task force, της συμβουλευτικής επιτροπής χρηματοοικονομικού ρίσκου με τη συμμετοχή ειδικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων του ιδιωτοκού τομέα και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, τον περασμένο Οκτώβριο. Η επιτροπή θα αναλάβει στο εξής να μελετά την πορεία των φαινομένων και το ρίσκο που συνιστούν για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας.

Νέοι κανόνες

Για τον ίδιο λόγο, τον ερχόμενο Απρίλιο η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η SEC, θα δημοσιεύσει ένα νέο πακέτο κανόνων που θα υποχρεώνει τις εισηγμένες να μελετούν, να επεξεργάζονται και να δημοσιοποιούν τακτικά στοιχεία κλιματικού ρίσκου που μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις τους.

Αντιστοίχως και η Federal Reserve έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να προσθέσει πιλοτικά μια ανάλυση κλιματικού ρίσκου για τις αμερικανικές τράπεζες, αν και για την ώρα έχει επιλέξει να κρατά αποστάσεις από το debate των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε αντίθεση με έτερες κεντρικές τράπεζες. Συγκριτικά, η ΕΚΤ έχει πάρει πιο σαφή θέση ξεκαθαρίζοντας την ένταξη κλιματικών ρίσκων και στα stress tests.

Η όλη προσπάθεια έχει τη στήριξη του Λευκού Οίκου, με τον Τζο Μπάντεν να έχει υιοθετήσει πιο ενεργό ρόλο στη δρομολόγηση μιας πιο δυναμικής περιβαλλοντολογικής πολιτικής από την αμερικανική κυβέρνηση. Όμως, πολλές από τις πρωτοβουλίες του συναντούν εμπόδια από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι πλέον διαθέτουν και την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ