Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Στην HSBC η βρετανική Silicon Valley Bank

Πηγή: AP

Πράσινο φως στην εξαγορά της SVB UK από την HSBC  έναντι... μίας λίρας άναψε η βρετανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι «η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC και οι καταθέσεις θα προστατευτούν χωρίς την υποστήριξη των φορολογουμένων».

«Η Silicon Valley Bank (UK) πωλήθηκε σήμερα στην HSBC. (...) Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ασφαλές, υγιές και καλά κεφαλαιοποιημένο.

Διαβάστε επίσης: Τριγμοί στις ασιατικές τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της χρεοκοπίας της SVB - Βυθίζεται ο Nikkei

 «Είμαι ικανοποιημένος που φτάσαμε σε λύση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η HSBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και οι πελάτες της SVB UK θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από τη δύναμη, την ασφάλεια και την προστασία που τους προσφέρει», επισήμανε ο Χαντ.

Η HSBC, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της προβληματικής Silicon Valley Bank έναντι 1 λίρας, διασώζοντας έναν βασικό δανειστή για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας στη Βρετανία.

«Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετική στρατηγική λογική για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Νόελ Κουίν.

Στις 10 Μαρτίου, η SVB UK κατείχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισεκ. λιρών και καταθέσεις περίπου 6,7 δισεκ. λιρών, σύμφωνα με την HSBC, η οποία αναφέρει πως «τα ενεργητικά και τα χρέη των μητρικών οίκων της SVB UK έχουν αποκλεισθεί από τη συναλλαγή».

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές αρχές έδρασαν κατεπειγόντως όλο το σαββατοκύριακο μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της SVB ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές και να επιχειρήσουν να περιορίσουν τις ζημιές για τον τομέα της τεχνολογίας, για τον οποίο αυτή η πτώχευση δημιουργεί «σοβαρό κίνδυνο», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, από την πλευρά τους μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσουν τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις σχετικά με τη σταθερότητα του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Κυρίως θα εγγυηθούν για την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων στην τράπεζα SVB που πτώχευσε.

Διαβάστε επίσης: Η FED πήρε το όπλο της: Διαθέσιμο το σύνολο των καταθέσεων στην SVB - Νέο εργαλείο δανεισμού

Εκτός από την SVB, θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις ενός άλλου ιδρύματος, της Signature Bank, το οποίο έκλεισε η ρυθμιστική αρχή, προς γενική έκπληξη.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve (Fed), δεσμεύθηκε επίσης να δανείσει τα απαραίτητα κεφάλαια σε άλλες τράπεζες οι οποίες θα τα έχουν ανάγκη για να τιμήσουν τα αιτήματα ανάληψης των πελατών τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ