Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Αλλαγή κλίματος έφερε η απόφαση της ΕΚΤ

Πηγή: AP

Αλλαγή κλίματος, έστω και μετριοπαθείς πτωτικές τάσεις, έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει την επιθετική περιοριστική πολιτική με άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, ο γερμανικός DAX βρέθηκε να χάνει 0,44% στις 14.678 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρέθηκε στις 6.882 μονάδες με οριακή κάμψη κατά 0,02%, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούσαν στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης. 

Νωρίτερα, η πυροσβεστική παρέμβαση των ελβετικών εποπτικών αρχών και της SNB που φρόντισαν να στηρίξουν την Credit Suisse με μια σημαντική ένεση ρευστόητας, είχαν βελτιώσει αισθητά το κλίμα στις αγορές που ανέκαμπταν από τη χθεσινή... βουτιά θεωρώντας ότι -τουλάχιστον για την ώρα- τα χειρότερα σενάρια για ένα συστημικό ντόμινο στο τραπεζικό σύστημα είχαν απομακρυνθεί. 

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως στους κόλπους του συμβουλίου τα "γεράκια" πήραν το πάνω χέρι, δεδομένων και των δυσμενών στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα περιθώρια από το συμβούλιο να... χαλαρώσει.

Πάντως, πολλοί αναλυτές είχαν σπεύσει να επισημάνουν πως η ΕΚΤ ενδεχομένως να διστάσει να κατεβάσει... ταχύτητα, θεωρώντας πως ίσως να είναι επικίνδυνο να δείξει στις αγορές πως ανησυχεί για την τραπεζική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, σε σημείο δε, που να αγνοήσει τα μακροοικονομικά και πληθωριστικά στοιχεία, καταλήγοντας να παρεκκλίνει από την νομισματική στρατηγική που έχει χαράξει. Αντιθέτως, με την δυναμική αύξηση που αποφάσισε, υιοθέτησε την στρατηγική του... business as usual, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν φοβάται το συστημικό ρίσκο και παραμένει σταθερή στην τροχιά που είχε ήδη προαναγγείλει. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ