Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λίντνερ: Σταθερό το γερμανικό τραπεζικό σύστημα

Πηγή: AP

Στη σκιά των νέων κλυδωνισμών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά το κρατικό «σωσίβιο» των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό Crédit Suisse και την εγγύηση διάσφαλισης των καταθέσεων στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, και η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Από το 2008 και την τελευταία μεγάλη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers που οδήγησε σε συνέπειες σπιράλ, στην ευρωκρίση και την μείζονα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά, ενώ έχουν τεθεί εδώ και χρόνια σε εφαρμογή δικλίδες ασφαλείας για την προστασία τραπεζών, επενδύσεων και καταθέσεων. Όμως και σήμερα, οι διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση πληθωρισμού και βέβαια με φόντο τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας τα προηγούμενα χρόνια, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Ψύχραιμος και καθησυχαστικός πάντως εμφανίζεται ο Γερμανός υπ. Οικονομικών από τους Φιλελευθέρους, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ARD και την εκπομπή Maischberger τόνισε ότι «βρίσκεται σε σταθερό και διαρκή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» υπογραμμίζοντας ότι «το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα - τράπεζες, ταμιευτήρια και συνεταιριστικά ιδρύματα- είναι σταθερό». Τόσο η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή BaFin όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας διασφαλίζουν το αναγκαίο πλαίσιο σταθερότητας, τόνισε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Φουστ: Απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Την ίδια ώρα γεγονός είναι πάντως, ότι μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δέχονται τις τελευταίες ημέρες πιέσεις, με έντονο τον φόβο μετάδοσης των συνεπειών από την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ (Silicon Valley Bank και Silvergate) και την ιστορική πτώση των μετοχών του ελβετικού κολοσσού Crédit Suisse. Με πτώση των μετοχών τους γύρω στο 9% έκλεισαν την Τετάρτη και δύο κομβικές συστημικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbanlk.

Από την πλευρά του, ο Κλέμενς Φουστ, επικεφαλής του σημαντικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, εκτιμά σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία DLF ότι η σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος απειλείται εκ νέου, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ο Κλέμενς Φουστ βλέπει με ανησυχία το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στα πιστωτικά ιδρύματα έχει κλονιστεί, ενώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επεκτείνει την προστασία των καταθέσεων πάνω από το μέχρι πρότινος των 250.000 δολαρίων καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ