Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed - Αργή η μείωση του πληθωρισμού

H ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται υποτονική τόσο το 2023 και το 2024, με μία μικρή ανάκαμψη να αναμένεται σταδιακά τη διετία 2023-2024 λόγω της μείωσης του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πιο θετικά σημάδια, με το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα να έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, τις διεθνείς τιμές τροφίμων και ενέργειας να μειώνονται και την πλήρη επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, αλλά τονίζει ότι η βελτίωση είναι εύθραυστη και οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, αν και πιο ισορροπημένοι.

Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ 

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί 2,6% φέτος και 2,9% το 2024, με ρυθμούς χαμηλότερους από την ιστορική τάση, καθώς συνεχίζεται η σύσφιξη της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 0,8%, αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου (0,5%), ενώ για το 2024 ανεβάζει τον πήχη στο 1,5%. Η αναθεώρηση συμβαδίζει με αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε χθες πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% έναντι 0,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο.

Για τις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από μόλις 0,5% τον Νοέμβριο, αλλά μικρότερη αύξηση (0,9%) το 2024.

Αργή η μείωση του πληθωρισμού

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών πιέσεων στις τιμές των υπηρεσιών, των υψηλότερων περιθωρίων κέρδους σε ορισμένους τομείς και τις πιέσεις στο κόστος εργασίας από τις σφιχτές αγορές εργασίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2023 και το 2024 αλλά να παραμείνει στις περισσότερες χώρες υψηλότερος από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών έως το β’ εξάμηνο του 2024.

Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 6,2% φέτος και περαιτέρω στο 3% το 2024. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,3% φέτος και στο 2,9% το 2024.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων

Λόγω των ισχυρών ακόμη πιέσεων στις τιμές, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες οικονομίες. «Με τον δομικό πληθωρισμό να μειώνεται αργά, τα βασικά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα και το 2024», αναφέρει στην έκθεση του ο Οργανισμός.  

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προβλέπεται να κορυφωθεί στο 4,25% από 3,5% που διαμορφώθηκε μετά τις χθεσινές αποφάσεις της και της Fed στο 5,25% έως 5,5%. 

ΟΟΣΑ, επιτόκια
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ