Νέα
  • ΓΔ: 1481.08 -0.09%
  • Τζίρος: 35,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Credit Suisse: Εκλεισε και επίσημα η εξαγορά της από τη UBS, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων  (108 δισεκατομμύρια δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS.

Η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας FINMA δήλωσε ότι υπήρχε κίνδυνος η Credit Swiss να είχε καταστεί «μη ρευστοποιήσιμη, ακόμη και αν παρέμενε φερέγγυα, και ήταν απαραίτητο οι αρχές να αναλάβουν δράση».

►Διαβάστε επίσης: Πίσω από την κουρτίνα της Credit Suisse και της Silicon Valley

9 δισ. από την κυβέρνηση

Για να μπορέσει η UBS να εξαγοράσει την Credit Suisse, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει εγγύηση ζημιών ύψους το πολύ 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για ένα σαφώς καθορισμένο μέρος του χαρτοφυλακίου, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η εγγύηση αυτή θα ενεργοποιηθεί εάν όντως προκύψουν ζημίες από αυτό το χαρτοφυλάκιο. Σε αυτή την περίπτωση, η UBS θα αναλάβει τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια φράγκα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα επόμενα 9 δισεκατομμύρια φράγκα και η UBS θα αναλάβει τυχόν περαιτέρω απώλειες, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Credit Suisse, μια τράπεζα 167 ετών, είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει παγιδευτεί στην αναταραχή της αγοράς που εξαπολύθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση των αμερικανικών δανειστών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αναγκάζοντάς την να αντλήσει χρηματοδότηση 54 δισ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η Κεντρική Τράπεζα

«Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε η ελβετική κεντρική τράπεζα.

Οι αρχές προσπαθούσαν να διασώσουν την Credit Suisse, μια από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες κεφαλαίων στον κόσμο, πριν ανοίξουν ξανά οι χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα.

Η UBS και η Credit Suisse ανήκουν αμφότερες σε μια ομάδα των 30 παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών που παρακολουθούνται στενά από τις ρυθμιστικές αρχές και η χρεοκοπία της Credit Suisse θα είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση ήρθε σε ένα Σαββατοκύριακο που έφερε τα πάνω κάτω, αφού ορισμένοι αντίπαλοι έγιναν επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους με τον ελβετικό δανειστή που αγωνίζεται και οι ρυθμιστικές αρχές του την προέτρεψαν να επιδιώξει μια συμφωνία με την UBS.

►Διαβάστε επίσης: Λονδίνο: Σε συναγερμό το τραπεζικό σύστημα - Φόβοι για απολύσεις λόγω credit Suisse

Ενέκρινε η FINMA

Η FINMA, η οποία δήλωσε ότι ενέκρινε την εξαγορά, δήλωσε ότι τα πρόσφατα μέτρα για τη σταθεροποίησή της "δεν ήταν ωστόσο αρκετά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην τράπεζα και εξετάστηκαν επίσης πιο εκτεταμένες επιλογές".

Οι τύχες των δύο τραπεζών έχουν αποκλίνει απότομα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η UBS κέρδισε 7,6 δισ. δολάρια κέρδη το 2022, ενώ η Credit Suisse έχασε 7,9 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Credit Suisse έχουν υποχωρήσει κατά 74% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ της UBS είναι σχετικά αμετάβλητες.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS, εξαγοράζει την ανταγωνιστική της Credit Suisse, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

►Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Οι Ελβετικές αρχές ζυγίζουν την μερική ή ολική εθνικοποίηση της Credit Suisse

Η προσφορά στα δύο δίσ. δολλάρια

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια, όπως είχε μεταδόσει η εφημερίδα Financial Times.

Η UBS θα καταβάλει τώρα περισσότερα από 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή μέσω δικών της μετοχών, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse των 1,86 την Παρασκευή. Η UBS συμφώνησε επίσης σε μια άμβλυνση μιας ρήτρας ουσιώδους δυσμενούς αλλαγής που θα ακυρώσει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της κάνουν άλμα, πρόσθεσαν αυτά τα άτομα.

Κινδυνεύουν 10.000 θέσεις εργασίας

Πρόσωπο που έχει γνώση των συνομιλιών είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι η UBS ζητούσε 6 δισεκ. δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να αγοράσει την αντίπαλό της.

Άλλη πηγή είχε σημειώσει ότι οι συνομιλίες για την εξαγορά της Credit Suisse αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον ενωθούν οι δύο τράπεζες, ενδέχεται να καταργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ