Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, αλλά είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε

Πηγή: AP

Ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος έδωσε ο Τζερόμ Πάουελ, κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης της FOMC. Τη συνέντευξη Τύπου σχεδόν μονοπώλησε το θέμα της αστάθειας στον τραπεζικό κλάδο, καθώς, όπως φαίνεται, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην απόφαση του συμβουλίου να κινηθεί πιο προσεκτικά με μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και πιο μετριοπαθή γλώσσα αναφορικά με τι επόμενες κινήσεις του.

Διαβάστε και: Fed: Μετριοπαθής αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. υπό τη σκιά της τραπεζικής καταιγίδας

«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι ισχυρό και ανθεκτικό, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας, πάντως, πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες που επικρατούν στο τραπεζικό σύστημα και «θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα της τα εργαλεία» προκειμένου να διατηρήσει ακριβώς τη σταθερότητα του.

Η τραπεζική αστάθεια άλλαξε τα δεδομένα

Αναγνώρισε, βέβαια, πως τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα και το τοπίο ακόμη θολό. Όμως, παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στο τραπεζικό σύστημα θα δημιουργήσουν πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, επηρεάζοντας το συμβούλιο.

«Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε το εύρος των συνεπειών, οπότε είναι νωρίς για να καθορίσουμε πως θα αντιδράσει η νομισματική πολιτική».

Όμως, ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο αντικατέστησαν πιθανές επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων, αλλάζοντας τον προγραμματισμό και φέρνοντας πιο κοντά την ανοδική τροχιά των επιτοκίων. Για τον ίδιο λόγο το συμβούλιο εξέτασε -όπως παραδέχτηκε σε ερώτηση που δέχτηκε- και την πιθανότητα να κρατήσει στάση αναμονής σήμερα υπό τη σκιά της τραπεζικής κρίσης.

Δεν έχουμε τελειώσει με τον πληθωρισμό

«Πράγματι το εξετάσαμε (ήτοι να μην αυξήσει τα επιτόκια) τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας μέχρι το συμβούλιο». Όμως ο λόγος που επικράτησε η απόφαση για νέα αύξηση προέκυψε με βάση τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας, που κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις.

Άλλωστε, ο αγώνας κατά του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. «Η διαδικασία του να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό κοντά στο 2% έχει πολύ δρόμο ακόμη και θα έχει πιθανότατα αρκετά εμπόδια» υποστήριξε ο κ. Πάουελ, εξηγώντας πως τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές.

Να βρούμε τι πήγε λάθος

Αναφορικά με την αντίδραση των εποπτικών αρχών στην απρόσμενη κατάρρευση των μικρών αμερικανικών τραπεζών, όπως η SVB, ο κ. Πάουελ έστειλε «σήμα» διορθωτικών κινήσεων στο πλαίσιο και τους κανόνες σημειώνοντας πως απαιτείται «ισχυρότερη επόπτευση και κανόνες». Υπογράμμισε δε, πως η κεντρική τράπεζα θα εργαστεί για να αποτρέψει ανάλογα επεισόδια, έχοντας… μάθει το μάθημα της.  

«Πρέπει να βρούμε τι πήγε λάθος» εξήγησε και να φροντίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ