Νέα
  • ΓΔ: 1447.82 +1.89%
  • Τζίρος: 148,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

UBS: Λιγότερα δάνεια θα δίνουν οι τράπεζες λόγω της κρίσης - Ο αντίκτυπος στα επιτόκια

Πόσες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μη γίνουν φέτος από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή se πόσο μεγαλύτερες μειώσεις είναι πιθανό να προχωρήσουν μελλοντικά, επειδή οι τράπεζες θα κάνουν πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων λόγω της κρίσης που σοβεί το τελευταίο διάστημα;

Οι δηλώσεις Πάουελ και Λαγκάρντ

Το ερώτημα δεν είναι απλά θεωρητικό καθώς οι επικεφαλής και των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών αναφέρθηκαν μέσα στην εβδομάδα στο ενδεχόμενο αυτό. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι η πιθανή σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών «θα ισοδυναμούσε με μία αύξηση επιτοκίων ή ενδεχομένως και περισσότερο». Ουσιαστικά, δηλαδή, έβαλε «πάγο» σε μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, την οποία είχε σηματοδοτήσει πριν καταρρεύσει η Silicon Valley Bank.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έθεσε το θέμα εμμέσως, λέγοντας, επίσης την Τετάρτη, ότι οι συνθήκες χορήγησης δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης θα παρακολουθούνται στενά για να διαπιστωθεί, αν αυξήσουν το περιθώριο των επιτοκίων τους λόγω της κρίσης. Αφησε, συνεπώς, να εννοηθεί ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα χρειαζόταν μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, αφού τη δουλειά θα την έκαναν οι τράπεζες για αυτή.

Η αγορά βλέπει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επιτόκια

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η UBS, η αγορά φαίνεται να θεωρεί ότι η αλλαγή πολιτικής επιτοκίων της Fed θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέφερε ο Πάουελ. Συγκεκριμένα, για τη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο Ιανουάριο η αγορά αναμένει ότι το βασικό επιτόκιό της θα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (153 μονάδες βάσης) σε σχέση με ό,τι πίστευε στις 8 Μαρτίου, πριν αρχίσει δηλαδή η κρίση.

Στην περίπτωση της ΕΚΤ, η αγορά θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκιά της για τον ίδιο μήνα θα είναι 85 μ.β. χαμηλότερα.

Η UBS διερεύνησε αν οι προσδοκίες αυτές είναι λογικές, δεδομένης φυσικά της μεγάλης σημερινής αβεβαιότητας και του ότι η κρίση είναι ακόμη πολύ πρόσφατη.

Η πίεση στις τράπεζες σήμερα

Σημειώνει κατ’ αρχήν (βλέπε παρακάτω διάγραμμα) ότι η συνολική πίεση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι περίπου το ένα τρίτο αυτής κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και λιγότερη από το μισό σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.

Για την Ευρωζώνη, το σημερινό επίπεδο πίεσης αντιστοιχεί στο 43% αυτής στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της περιοχής.  

UBS, τραπεζική πίεση

Δεύτερον, αναφέρεται ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία παρέμβαση των ρυθμιστικών Αρχών στις ΗΠΑ για τις τράπεζες με ενεργητικό μικρότερο από 250 δις. δολάρια. Οι τράπεζες αυτές παρέχουν μόνο περίπου 18% των συνολικών πιστώσεων στην αμερικανική οικονομία, αλλά παρέχουν το 39% των πιστώσεων για τα εμπορικά ακίνητα, το 36% των πιστώσεων μέσω πιστωτικών καρτών και το 47% των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

Δεδομένου ότι πάνω από το 40% της αύξησης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ χρηματοδοτείται σήμερα με δανεισμό μέσω πιστωτικών καρτών, μία σύσφιξη των συνθηκών δανεισμού θα μπορούσε να έχει δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση στη ζήτηση. Επιπλέον, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα, αν θα υπάρξει αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη και προς τις μεγάλες τράπεζες.

Στις 87 μ.β. ο αντίκτυπος στα επιτόκια

Τρίτον, υπάρχουν και συνέπειες στην αντίθετη κατεύθυνση. Η μείωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά παρέχει ήδη ανακούφιση σε τμήματα της αγοράς, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί. Για τον υπολογισμό του αντίκτυπου στην οικονομία, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήρορα θα σταθεροποιηθούν τα πράγματα και θα ανακαθοριστούν οι τιμές των assets.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με συγκεκριμένες παραδοχές, η UBS υπολογίζει ότι η πιστωτική σύσφιξη από την πλευρά των αμερικανικών τραπεζών θα αντιστοιχεί σε αυξήσεις των επιτοκίων της Fed της τάξης των 87 μ.β.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ