Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πρέπει να πάμε βήμα βήμα με τα επιτόκια - Είμαστε σε περίοδο υψηλής αβεβαιότητας

Την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, την οποία «εγκαινίασε» πρόσφατα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λανγκάρντ, επιβεβαιώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. «Ο τραπεζικός τομέας διανύει μια περίοδο πολύ υψηλής αβεβαιότητας», η οποία υπαγορεύει μια προσέγγιση βήμα – βήμα, δηλαδή συνεδρίαση με συνεδρίαση χωρίς καμία προηγούμενη δέσμευση για συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής.

«Είμαστε ανοιχτόμυαλοι με σεβασμό στο μέλλον», δήλωσε ο Ισπανός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Business Post που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ την Κυριακή.

«Το ερώτημα τώρα είναι με ποιο τρόπο τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την Credit Suisse θα επηρεάσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ», είπε ο ίδιος. «Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης».

►Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές - Η ΕΚΤ θα παρέμβει, αν χρειαστεί

Ο ιός των non - banks

Ο Guindos είπε ότι το κύριο μέλημα της ΕΚΤ όσον αφορά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την πτώση της Credit Suisse Group AG είναι η κατάσταση των «non banks», οι οποίες αυξάνονται ως μερίδιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη και έχουν αναλάβει πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εποχής των πολύ χαμηλών επιτοκίων, όσον αφορά στη ρευστότητά τους, την σταθερότητα, την πίστωση και τη μόχλευση.

«Δεν είμαστε οι επόπτες των non - banks. Αλλά οι non - banks είναι διασυνδεδεμένες με τις παραδοσιακές τράπεζες που εποπτεύουμε, και γι' αυτό εξετάζουμε και αυτόν τον τομέα», είπε.

Διαφορετική η κατάσταση από το 2008

Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική από την οικονομική κρίση του 2008, καθώς οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, είπε.

Η ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου τήρησε τις οδηγίες της και αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Δεν έδωσε καμία καθοδήγηση για τα μελλοντικά της βήματα, μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική της στις πρόσφατες συνεδριάσεις, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την υγεία του τραπεζικού τομέα «ενισχύει» την προσέγγισή της ότι θα πάει βήμα - βήμα ανάλογα με τα δεδομένα.

►Διαβάστε επίσης: Μίλερ (ΕΚΤ): Νέα αύξηση επιτοκίων μπροστά μας, αλλά η μεγαλύτερη διαδρομή «είναι πίσω μας»

Ο Guindos είπε ότι θέλει μια «έγκαιρη» επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι αύριο, αλλά πρέπει να είναι εντός του ορίζοντα προβολής μας, που είναι μια περίοδος δύο ετών», είπε, προσθέτοντας ότι «η τροχιά του πληθωρισμού είναι πολύ πιο σημαντική από το να αγγίξουμε απλώς τον στόχο του 2%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει αρκετά γρήγορα τους επόμενους έξι έως επτά μήνες, εκτίμησε ο Ισπανός Τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι θα παίξουν ρόλο η πτώση των τιμών της ενέργειας, η χαλάρωση της πίεσης στο μέτωπο της προσφοράς και η καθυστερημένη επίδραση από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Είμαι αισιόδοξος για την πτώση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού, του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού», είπε ο Guindos. «Για να επιτύχουμε τον στόχο μας, ο δομικός πληθωρισμός πρέπει επίσης να αρχίσει να επιβραδύνεται».

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή είναι πιθανό να δείξουν ότι ο δομικός πληθωρισμός - που αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - έφτασε σε νέο ρεκόρ για την εποχή του ευρώ, παρόλο που ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται σε ρυθμό απότομης πτώσης.

«Είναι πολύ δύσκολο να συγκλίνει κανείς προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο χωρίς σαφή πτώση στον πυρήνα του πληθωρισμού», είπε ο Guindos.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα