Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

UBS: Γιατί αναμένεται νέα βουτιά του δολαρίου - Τι εκτιμά για ευρώ και ελβετικό φράγκο

Εξασθένιση του δολαρίου προβλέπει UBS, καθώς κοντεύει στο τέλος του ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed, συνιστώντας στους επενδυτές να προτιμούν ως ασφαλή καταφύγιο τον χρυσό και το ελβετικό φράγκο.

Θετικές είναι οι προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας και για το ευρώ, τη στερλίνα, το γεν και το αυστραλιανό δολάριο.   

Οπως αναφέρει σε ανάλυσή της, οι αγορές αναμένουν μία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Ιούλιο. Για όσους επενδυτές θέλουν να καλυφθούν από μία υποχώρηση του δολαρίου, η UBS προτείνει να μειώσουν τις αμερικανικές μετοχές, να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους σε μετρητά ή ομόλογα στο αμερικανικό νόμισμα ή να προχωρήσουν σε άμεση κάλυψη του συναλλαγματικού κινδύνου (hedging).

Το ελβετικό φράγκο παραμένει ασφαλές καταφύγιο

Για το ελβετικό φράγκο σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση που έπληξε και την Credit Suisse. Επισημαίνει, ειδικότερα, ότι η ελβετική κρατική τράπεζα (SNB) συνέχισε να αυξάνει το βασικό επιτόκιό της και έστειλε μήνυμα ότι είναι πιθανό να τα αυξήσει περαιτέρω, με την UBS να θεωρεί ότι μπορεί να αυξηθεί στο 1,75% τον Ιούνιο.

Πόλος έλξης ο χρυσός

Πόλος έλξης θα είναι και ο χρυσός καθώς αυξάνεται η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και οι φόβοι για χρηματοπιστωτική και γεωπολιτική αστάθεια, ενώ και οι προοπτικές εξασθένισης του δολαρίου θα στηρίξουν την τιμή του, η οποία μπορεί να φθάσει τα 2.050 δολάρια ανά ουγκιά.

Ενίσχυση ευρώ και στερλίνας

Το γεγονός ότι η διαφορά των αμερικανικών επιτοκίων με τα επιτόκια του ευρώ μειώνεται, αναμένεται να στηρίξει και την ισοτιμία του κοινού νομίσματος. Η UBS αναμένει ότι η διαφορά στα επιτόκια θα μειωθεί από 245 μονάδες βάσης στην αρχή του 2023 στις 86 μ.β. στο τέλος του έτους.

Στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η μείωση της διαφοράς στους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες καθώς αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν περάσει ήδη από φάση ύφεσης, ενώ η αμερικανική οικονομία είναι πιθανό να μπει σύντομα σε μία τέτοια τροχιά.

Για τη στερλίνα, η UBS εκτιμά επίσης ότι θα ενισχυθεί από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Επιπλέον, το λιγότερο ασταθές πολιτικό πεδίο στη Βρετανία συμβάλει στην εφαρμογή μίας πιο υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ οι σχέσεις της με την ΕΕ βελτιώνονται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ