Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

UBS: Η μείωση των δανείων θα φρενάρει τα επιτόκια - Οι 3 δρόμοι για ΕΚΤ και Fed

city λονδινο
πηγή: pixabay

Η κατάρρευση της SVB και οι τριγμοί που προκλήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο αναπόφευκτα δημιούργησαν συνειρμούς με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, παρά την αναστάτωση αυτή, ο δείκτη S&P 500 είναι πιο κοντά στα υψηλά οκταμήνου, παρά στα χαμηλά οκταμήνου.

Η UBS, σε ανάλυση της, εκτιμά πως η τραπεζική καταιγίδα είναι απίθανο να εξελιχτεί σε μια γενική κρίση ανάλογη με την κατάρρευση της εποχής του 2008-2009. Εξάλλου, μετά την τότε παγκόσμια κρίση, η εισαγωγή αξιόπιστων stress tests και η αύξηση των απαιτούμενων κεφαλαιουχικών κριτηρίων αποδείχτηκαν καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Αναλόγως κατά την τωρινή κρίση, οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές έδρασαν ταχύτατα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τα μέτρα που ελήφθησαν πέτυχαν να αποτρέψουν τυχόν άτακτες καταρρεύσεις τραπεζών. Αν και πιθανότατα η εμπειρία του 2008-2009 θα οδηγήσει σε μια ανάλογη προσέγγιση τώρα για τα κριτήρια που θα τεθούν στο εξής για τις μικρές αμερικανικές τράπεζες. 

 Η αβεβαιότητα θα συντηρηθεί 

Στο μεταξύ, πάντως, τα επίπεδα εμπιστοσύνης παραμένουν σίγουρα ευάλωτα και οι αγορές αντιστοίχως θα συνεχίσουν να αντανακλούν την αβεβαιότητα αυτή.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες πιθανότατα θα είναι πιο «σφιχτές» αυξάνοντας το ρίσκο μιας… ανώμαλης προσγείωσης των οικονομικών, ακόμη κι αν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να χαλαρώσουν το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Τους επόμενους μήνες, σχολιάζει η UBS, οι τράπεζες πιθανότατα θα περιορίσουν τις δανειοδοτήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τα επίπεδα ρευστότητας τους. Είναι πιθανόν, άλλωστε, οι εποπτικές αρχές στο πλαίσιο και μιας πιθανής αναθεώρησης των κανονισμών να απαιτήσουν υψηλότερα κεφαλαιουχικά διαθέσιμα, κυρίως για τις μικρότερες (και δη, αμερικανικές) τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες διστάζουν μεν να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Όμως, θα χρειαστεί να βρουν τρόπους να ισορροπήσουν την μάχη τους κατά του πληθωρισμού έναντι των αυξημένων ρίσκων που θα προκύπτουν για την ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό φάνηκε και από τη φρασεολογία που υιοθέτησε η αμερικανική Federal Reserve κατά την τελευταία συνεδρίαση της, όταν προχώρησε μεν σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όμως τροποποίησε τη γλώσσα της στο τελικό ανακοινωθέν της διαγράφοντας τελείως την αναφορά σε "συνεχόμενες αυξήσεις", την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις της. 

Αντιστοίχως, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όμως ξεκαθάρισε ότι τα επόμενα βήματα της θα εξαρτώνται πλήρως από τη ροή των στοιχείων.

Οι τρεις δρόμοι και το βασικό σενάριο για τα επιτόκια 

Σύμφωνα με την UBS, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ουσιαστικά τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και να αποδεχτούν ότι οι περισσότεροι τομείς των οικονομιών θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, κάτι που θα απαιτήσει πιθανότατα στοχευμένες παρεμβάσεις. Η δεύτερη επιλογή είναι να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και να εκτιμήσουν κατά πόσο η πίεση στον τραπεζικό κλάδο έχει φέρει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Και η τρίτη επιλογή είναι να μειώσουν τα επιτόκια και να θεωρήσουν πως η μείωση των πιστώσεων από τον τραπεζικό κλάδο θα είναι αρκετή για να κατεβάσει τον πληθωρισμό.

Η ίδια η UBS τοποθετεί το βασικό σενάριο της στην εκτίμηση πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Βρετανίας και Ελβετίας θα ολοκληρώσουν τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων μέχρι τα μέσα της χρονιάς και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να μειώσουν τα επιτόκια μέσα στο 2023.

Κατά τους αναλυτές της UBS, αν στον τραπεζικό κλάδο αρχίσει να καταγράφεται μια «σύσφιγξη» στο ροή των δανειοδοτήσεων, τότε είναι πιο πιθανό ένα γρήγορο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Κι αυτό διότι η μείωση των πιστώσεων οδηγεί σε αποπληθωρισμό.

Με δεδομένο το στοιχείο αυτό, για τους επενδυτές είναι πιο ευνοϊκή η συγκυρία για την αύξηση της έκθεσης τους στα ομόλογα. Η εκτίμηση της UBS για τις μετοχές είναι πως διεθνώς θα παρουσιάσουν περιορισμένες αποδόσεις και θα περάσουν ένα διάστημα αυξημένης αστάθειας, πιθανότατα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Πάντως, μεταξύ των χρηματιστηριακών αγορών υπάρχουν και κάποιες που ξεχωρίζουν και μπορεί να έχουν θετικές επιδόσεις, κάποιες επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές όπως η γερμανική και κάποιες αναδυόμενες αγορές όπως της Κίνας και δη, των μετοχών των εταιρειών ημιαγωγών.

Για τους ίδιους λόγους προβλέπεται η αποδυνάμωση του δολαρίου.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ