Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Vitol: Κέρδη ρεκόρ για τον κορυφαίο trader commodities

Τανκερ / Πηγή: Pixabay
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Pixabay

Ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της ενεργειακής κρίσης αποτέλεσε η Vitol, ο κορυφαίος ανεξάρτητος trader commodities παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά κέρδη του για το 2022 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία πλησιάζοντας στο ποσό ρεκόρ των 15 δισ. δολαρίων.

Η ιδιωτική εταιρεία, με έδρα την Ολλανδία και κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας και ξεπερνώντας κραταιούς ενεργειακούς ομίλους του κλάδου. Όμως, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δραστηριοποίησης της, κάτι που ισχύει και για τους άλλους ανεξάρτητους ενεργειακούς traders όπως η Trafigura και η Glencore.

Τα νέα δεδομένα στην παραγωγή ενέργειας, στον κλάδο της διύλισης και στο εμπόριο LNG και πετρελαίου οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό του τζίρου του Ομίλου στα 505 δισ. δολάρια. Όλοι οι επιμέρους τομείς της ήταν κερδοφόροι με σημείο αιχμής τις μεταφορές LNG (κυρίως προς την Ευρώπη).

Στο παρελθόν η Vitol επέστρεφε την πλειοψηφία των κερδών στους μετόχους της, μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών. Το ίδιο θα κάνει πιθανότατα και τώρα, αν και οι αποφάσεις της θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.    

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ