Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία - Σεισμός: Στα 268 εκατ. δολάρια η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συλλέξει ο ΟΗΕ

Πηγή: AP

Περίπου το ένα τέταρτο των κονδυλίων που έχει θέσει σαν στόχο για την εκστρατεία στήριξης των πληγέντων των σεισμών της Τουρκίας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι τώρα ο ΟΗΕ. Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπος του αρμόδιου τμήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τον τερματισμό της πρώτης φάσης της έκτακτης βοήθειας προς τη χώρα, το έργο του ΟΗΕ έχει επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική στήριξη όσων επέζησαν από το διπλό, φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 55.000 άτομα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ απηύθυνε κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα για τη συγκέντρωση 1 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των πάνω από πέντε εκατ. ανθρώπων που έχουν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο. Από τότε μέχρι σήμερα, οι δωρητές έχουν προσφέρει 268 εκατ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πως απομένει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί. 

Οι πέντε κυριότεροι δωρητές είναι μέχρι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κουβέιτ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έκτακτο ταμείο CERF του ΟΗΕ και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση, η βοήθεια που έχει δοθεί έχει παράσχει τρόφιμα σε πάνω από τρία εκατ. Τούρκους, ενώ τουλάχιστον 4,1 εκατ. έχουν λάβει ρούχα και άλλα βασικά είδη. Επίσης 1,6 εκατ. πληγέντες έλαβαν στήριξη όσον αφορά την πρόσβαση τους σε πόσιμο νερό και καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

Το πακέτο για τη Συρία

Το κάλεσμα βέβαια του ΟΗΕ δεν αφορά μόνο τους πληγέντες της Τουρκίας, αλλά και τους πληγέντες της γειτονικής Συρίας, που ήταν ήδη αποδεκατισμένη από τον πολύχρονο πόλεμο. Για τους πληγέντες της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί 364 εκατ. δολάρια από τα περίπου 400 εκατ. που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ.

Σταδιακά μπαίνουν οι βάσεις και για το τρίτο στάδιο της βοήθειας που αφορά την ανοικοδόμηση των περιοχών που ισοπεδώθηκαν. Νωρίτερα αυτό το μήνα η ΕΕ οργάνωσε μια διάσκεψη ανοικοδόμησης κατά την οποία συγκεντρώθηκαν δεσμεύσεις για περίπου 7 δισ. ευρώ βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας και της Συρίας. Πάντως, η Άγκυρα έχει παραδεχτεί πως ο τελικός λογαριασμός της ανοικοδόμησης θα είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ