Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η φυγή καταθέσεων σόκαρε τις αμερικανικές τράπεζες - Αυξάνουν επιτόκια και δίνουν bonus

Πηγή: AP

Οι χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank τρόμαξαν τους πολίτες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί εκροή 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταθέσεων το τελευταίο διάστημα από μικρότερα ιδρύματα στις ΗΠΑ. Επί μήνες, οι πολίτες ζητούσαν από τις τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα για τις καταθέσεις, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) αύξησε τα επιτόκια. Τώρα οι αναλυτές λένε ότι μετά την τραπεζική κρίση που συγκλόνισε τις αγορές τον περασμένο μήνα, οι τράπεζες φαίνεται να αναπροσαρμόζουν τις προσφορές σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τα μετρητά των πελατών τους.

Αύξηση επιτοκίων και μπόνους

Οι αμερικανικές τράπεζες προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταθέτες προσφέροντας μπόνους υπογραφής για το άνοιγμα νέων λογαριασμών ή την τακτική κατάθεση χρημάτων. 

Η Capital One Financial Corp διαφημίζει ένα μπόνους 100 δολαρίων για το άνοιγμα ενός νέου αποταμιευτικού λογαριασμού και τη διατήρηση σε αυτόν περισσότερων από 10.000 δολαρίων για 90 ημέρες. Η προσφορά αυξάνεται σε μπόνους 1.000 δολαρίων για καταθέσεις άνω των 100.000 δολαρίων. Η Discover Financial Services και η LendingClub προσφέρουν παρόμοια προνόμια, τα οποία ίσχυαν πριν από την έναρξη των τραπεζικών καταθέσεων.

Στο ίδιο πνεύμα και η Citizens Financial Group προσφέρει ένα μπόνους 25 δολαρίων για τους πελάτες που καταθέτουν 100 δολάρια το μήνα για τρεις μήνες και διατηρούν ένα ελάχιστο υπόλοιπο, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλησαν στους πελάτες μετά τις 10 Μαρτίου. Πάντως εκπρόσωπος της τράπεζας υπεραμύνθηκε ότι η προσφορά αποτελεί μέρος μιας προσχεδιασμένης εκστρατείας για την προώθηση υγιών αποταμιευτικών συνηθειών και όχι αντίδραση σε συγκεκριμένα γεγονότα.

Αναλυτές μιλώντας στο Reuters, σημείωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρατούν τους πελάτες τους.

Επιθετικός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών

«Καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης έχουν γίνει ξανά της μόδας με ορισμένες τράπεζες να ανταγωνίζονται επιθετικά για να παραμείνουν στην κορυφή των πινάκων επιτοκίων, στους οποίους βασίζονται οι καταναλωτές για λόγους σύγκρισης», δήλωσε ο Andrew Davidson, επικεφαλής της Mintel, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς.

«Ο έντονος ανταγωνισμός έχει τροφοδοτηθεί περαιτέρω από τη συνολική πτώση των καταθέσεων με περισσότερες επιχειρήσεις να απευθύνονται σε πελάτες τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Οι τράπεζες προσπαθούν επίσης να διατηρήσουν τους πελάτες τους χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές, όπως εξηγώντας στους πελάτες τους κανόνες γύρω από την ασφάλιση των καταθέσεων, προσφέροντας διαφορετικά προϊόντα ή τονίζοντας τους δεσμούς με τις τοπικές κοινότητες.

Οι μικρότερες τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν περισσότερο από την πρόσφατη κρίση, έχουν καταφέρει να ανακόψουν προς το παρόν την απόσυρση των καταθέσεων, σύμφωνα με εβδομαδιαία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αλλά οι ειδικοί του κλάδου συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εκροές.

Σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων

Τα στοιχεία της Fed έδειξαν ότι οι μικρότερες αμερικανικές τράπεζες -- που ορίζονται ως κάθε δανειστής που δεν συγκαταλέγεται στις 25 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες με βάση το ενεργητικό τους -- είδαν τις καταθέσεις τους να σταθεροποιούνται την εβδομάδα της 22ας Μαρτίου, μειωμένες κατά μόλις 1,1 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Η σύγκριση είναι με τα 185 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων που απέσυραν  από μικρότερες τράπεζες, πανικόβλητοι πελάτες στα μέσα Μαρτίου  μετά την κατάρρευση της SVB. Πάντως τα στοιχεία της Fed έδειξαν ότι οι καταθέσεις στις μικρότερες τράπεζες εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες κατά περίπου 216 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου από το υψηλό του Δεκεμβρίου.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχασαν 96,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις την εβδομάδα που έληξε στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Αρκετοί αναλυτές απέδωσαν τη μείωση στη μετακίνηση των καταθετών που μετέφεραν τα μετρητά τους σε αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς με υψηλότερες αποδόσεις. Οι καταθέσεις στις μεγάλες τράπεζες μειώθηκαν κατά περίπου 519 δισ. δολάρια από το υψηλό των 11,2 τρισ. δολαρίων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πάντως μέχρι στιγμής, η μείωση των καταθέσεων δεν έχει σταματήσει τις αμερικανικές τράπεζες από το να χορηγούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης για τις τράπεζες δεν έχουν μεταφραστεί σε αξιοσημείωτη επιβράδυνση της συνολικής αύξησης των δανείων του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Moody's Investors Service.

Πηγή: Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ