Νέα
  • ΓΔ: 1477.74 -0.16%
  • Τζίρος: 22,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερομένων σχετικά με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις απόψεις για να αξιολογήσει εάν οι πολιτικές της ΕΕ και των κρατών - μελών επαρκούν για να διασφαλιστεί ότι οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος των μέτρων πρόληψης, ελέγχου και αποκατάστασης της ρύπανσης.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε: «Η αρχή 'ο ρυπαίνων πληρώνει' είναι δίκαιη και απλή: απαιτεί από τους ρυπαίνοντες να επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης που προκαλούν. Η σωστή εφαρμογή αυτής της αρχής ενθαρρύνει την αποφυγή περιβαλλοντικής ζημιάς και καθιστά τους ρυπαίνοντες υπεύθυνους.

Όταν δεν εφαρμόζεται σωστά, ο λογαριασμός για την περιβαλλοντική ζημιά πολύ συχνά καταλήγει να πληρώνεται από τους πολίτες και επιβαρύνει σοβαρά τα δημόσια ταμεία. Καλούμε όλους να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας αυτής της αρχής προς το συμφέρον όλων».

Οι πτυχές της διαβούλευσης

Η διαβούλευση θα καλύψει πτυχές, όπως η χρήση μέσων που βασίζονται στην αγορά από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, η έμμεση πληρωμή του ρυπαίνοντας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και η χρήση της χρέωσης στα ασφαλιστήρια.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία μιας πλήρους αξιολόγησης πολιτικής, γνωστής και ως έλεγχος καταλληλότητας, το 2024. Αυτή η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μιας σύστασης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής αυτής της αρχής στις περιβαλλοντικές πολιτικές, όπως ανακοινώθηκε στο Σχέδιο δράσης της Επιτροπής «Μηδενική Ρύπανση».

Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 4 Αυγούστου 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ