Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί

Πηγή: AP

«Θα διασφαλίσουμε, ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυξήσαμε τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό, και θα τα διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, για όσο διάστημα χρειαστεί», ξεκαθαρίζει σε άρθρο της στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ και επισημαίνει την ανταπόκριση της ΕΚΤ σε δύσκολες κρίσεις, όπως αυτή του Covid-19 αλλά και τη σημερινή αποφασιστικότητα της για περιορισμό της ανόδου των τιμών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει τον ρόλο της ΕΚΤ ως εγγυητή, όπως τονίζει, της σταθερότητας σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται, ενώ αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι προκάτοχοι της τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Τράπεζα ήταν πάντα επικεντρωμένη στην οικοδόμηση ισχυρότερων θεμελίων για το μέλλον της Ευρώπης.

Υπογραμμίζει ότι «η πανδημία και ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξαν πως η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» και ότι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια την παγκόσμια οικονομία στο μέλλον.

Δύο μέτωπα

Υπογραμμίζοντας, ότι η άσκηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να βασίζεται σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών και το αντίστροφο, αναφέρει, ότι η Ευρώπη, αντιμέτωπη με έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα σε δύο μέτωπα: με την ενσωμάτωση των κεφαλαιαγορών της, καθώς θα είναι σε θέση να διευκολύνει περαιτέρω τις επενδύσεις στον πράσινο και τον ψηφιακό τομέα, και με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Υπενθυμίζοντας τέλος αυτό που είχε πει κάποτε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Σιμον Βέιγ, για την ανάγκη μιας Ευρώπης αλληλεγγύης, ανεξαρτησίας και συνεργασίας, η Λαγκάρντ αναφέρει, ότι τελικά, «το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι η ισχυρότερη μορφή ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αντιπροσωπεύει μια ενωμένη Ευρώπη που συνεργάζεται, προστατεύει και ωφελεί όλους τους πολίτες της».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ