Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Αισιόδοξος για την αύξηση του ορίου χρέους ο Μπάιντεν - Προθεσμία έως τις 5 Ιουνίου

Μπάιντεν, ΜακΚάρθι
Στιγμιότυπο από συνάντηση στον Λευκό Οίκο, του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με την ηγεσία του Κογκρέσου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει τις επόμενες ώρες συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους για να αυξηθεί το όριο του χρέους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

«Είμαστε πολύ κοντά» και «είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Ελπίζω πως θα ξέρουμε απόψε αν είμαστε σε θέση να κλείσουμε συμφωνία». 

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επαρκή διαθέσιμα έως τις 5 Ιουνίου για να αποφύγουν μία χρεοκοπία, δίνοντας έτσι ένα μικρό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. Στην προηγούμενη ενημέρωσή της, η Γέλεν είχε διαμηνύσει ότι το αμερικανικό δημόσιο θα ξέμενε την 1η Ιουνίου από ρευστότητα. 

«Τώρα εκτιμάμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει επαρκείς πόρους για να καλύψει τις υποχρεώσεις του δημοσίου, αν το Κογκρέσο δεν θα έχει άρει το όριο χρέους έως τις 5 Ιουνίου», δήλωσε.

Πληρωμές 130 δισ. δολαρίων το πρώτο διήμερο του Ιουνίου

Η νέα προθεσμία δίνει κάποιο αναγκαίο περιθώριο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμολικάνων, οι οποίοι φαίνεται ότι πλησίασαν χθες σε έναν συμβιβασμό για την αύξηση του ορίου χρέους για μία διετία. 

Η Γέλεν εξήγησε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες πληρωμές ύψους 130 δισ. δολαρίων τις δύο πρώτες ημέρες του Ιουνίου, κάτι που θα το αφήσει με «ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πόρων».

Την εβδομάδα έως τις 5 Ιουνίου, το υπουργείο έχει προγραμματισμένες πληρωμές και μεταβιβάσεις 92 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι θα είναι είναι ανεπραρκείς για να καλύψουν όλες αυτές τις υποχρεώσεις. 

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ