Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Νέο καμπανάκι για το αξιόχρεό της - Ο οίκος Scope υποβάθμισε το outlook

Νέα «σφαλιάρα» έφαγε το αξιόχρεο της Γαλλίας, αυτή τη φορά από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, Scope Ratings, ο οποίος αμφιβάλλει ως προς το αποτέλεσμα των προσπαθειών του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση του διογκωμένου λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.

Ο Scope υποβάθμισε τις προοπτικές του γαλλικού αξιόχρεου ΑΑ, επικαλούμενος την εξασθένιση των δημόσιων οικονομικών και τους κινδύνους υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Μακρόν.

Υποβάθμιση από τον Fitch

Η κίνηση αυτή σημειώνεται μετά την υποβάθμιση τον περασμένο μήνα του αξιόχρεου της Γαλλίας από τον οίκο Fitch στη βαθμίδα ΑΑ- από ΑΑ, ο οποίος τόνισε επίσης το υψηλό δημόσιο χρέος της και τους κινδύνους ότι το πολιτικό αδιέξοδο, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μπορεί να εμποδίσει τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης έχουν αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκτοτε μειώνεται με αργό ρυθμό καθώς η κυβέρνηση διέθεσε τεράστια ποσά για να περιορίσει τις τιμές ενέργειας.

Αν και ο Scope δεν περιλαμβάνεται στις μεγαλύτερες εταιρείες αξιολόγησης, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών. Ο οίκος Standard & Poor’s θα μπορούσε επίσης να υποβαθμίσει τη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα, όταν είναι προγραμματισμένη αξιολόγησή του.

Σχέδιο για σταδιακή μείωση του ελλείμματος

Η γαλλική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, το οποίο βασίζεται στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης για τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας και τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η γαλλική Αρχή για την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών προειδοποίησε ότι το σχέδιο βασίζεται σε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που φαίνονται αισιόδοξες και για προβλέψεις του πληθωρισμού που φαίνονται υποεκτιμημένες.

Ο Scope ανέφερε ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας αν ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά λόγω ανεπαρκούς δημοσιονομικής προσαρμογής ή αν οι προοπτικές για την ανάπτυξη επιδεινωθούν σημαντικά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ