Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Ποια είναι η πιο σοβαρή απειλή για τη ρευστότητα των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης

Πηγή: Pixabay

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να πληγούν στην περίπτωση που θεσμικοί πελάτες τους – όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών – απέσυραν τις καταθέσεις τους ή αντιμετώπιζαν προβλήματα, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μελέτη της ΕΚΤ εξέτασε τον κίνδυνο ντόμινο από τις λεγόμενες «σκιώδεις τράπεζες» - όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που παρέχουν χρηματοδότηση με τη μία ή την άλλη μορφή – στις παραδοσιακές τράπεζες και αντίστροφα.

Πρόβλημα για τις 13 μεγαλύτερες τράπεζες 

Τα στελέχη της ΕΚΤ διαπίστωσαν ότι η έκθεση, τόσο αναφορικά με το ενεργητικό των τραπεζών (όπως τα δάνεια) όσο και αναφορικά με το παθητικό (όπως τις καταθέσεις), εστιάζεται στις 13 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και οι οκτώ παγκόσμια σημαντικές τράπεζες της.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διαπιστώθηκε ήταν η ανάληψη των κεφαλαίων που έχουν οι σκιώδεις τράπεζες στις κανονικές τράπεζες, όπως οι καταθέσεις και τα ρέπος. Αυτά αντιστοιχούν στο 13% του παθητικού όλων των παραδοσιακών τραπεζών αλλά περισσότερο για τις μεγαλύτερες τράπεζες.

ΕΚΤ, μεγάλες τράπεζες

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν οι σκιώδεις τράπεζες πληγούν οι ίδιες από εκροές ή χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε μία τράπεζα.

«Η χρηματοδότηση αυτή πιθανόν να είναι πολύ ευαίσθητη στην ποιότητα των πιστώσεων των τραπεζών που είναι αποδέκτες της και μπορεί να διογκώσει τις χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, αν αμφισβητηθεί η ευρωστία των θεμελιωδών μεγεθών τους», σημειώνει η μελέτη.

Κίνδυνος από αναγκαστικές πωλήσεις

Αλλα κανάλια ενός ντόμινο μπορεί να είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού από σκιώδεις τράπεζες, οι οποίες θα προκαλούσαν ζημιές στις παραδοσιακές τράπεζες, επειδή τα χαρτοφυλάκιά τους συχνά επικαλύπτονται ή συσχετίζονται.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι η πίεση σε συστημικά σημαντικές τράπεζες θα προκαλούσε επίσης προβλήματα στις σκιώδεις τράπεζες.  «Αν μία τέτοια τράπεζα (ή ομάδα τραπεζών) πιεζόταν, θα υπήρχαν πιθανόν σημαντικές συνέπειες όσον αφορά την ικανότητα σημαντικών τμημάτων του μη τραπεζικού χρηματοπιστωτικού τομέα α διαχειριστεί τη ρευστότητα και τους κινδύνους της αγοράς», σημειώνει η ΕΚΤ.

Οι παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale και UniCredit.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ