Νέα
  • ΓΔ: 1188.94 -1.28%
  • Τζίρος: 58,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κίνα: Βουτιά κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Μάιο

Οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν βουτιά τον Μάιο, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, λόγω της εύθραυστης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι σινορωσικές εμπορικές συναλλαγές σημείωσαν μεγάλη αύξηση.

Οι κινεζικές εξαγωγές, που ιστορικά αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, συρρικνώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 7,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία σε δολάρια που δημοσιεύθηκαν σήμερα από τα κινεζικά τελωνεία. Σε ένα πλαίσιο αναιμικής παγκόσμιας ζήτησης, οι εισαγωγές συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εκτίναξη στο εμπόριο Κίνας - Ρωσίας 

Σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει την εντατικοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας είναι σε καλό επίπεδο καθώς οι δύο γειτονικές χώρες πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα εμπορικές συναλλαγές 20,5 δισ. δολαρίων (19,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, στο υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούσαν σε 11,3 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία γνώρισαν τον Μάιο τον ταχύτερο ρυθμό αύξησής τους από την έναρξη της εισβολής (+75,6% σε ετήσια βάση).

Αντίπαλοι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν τους διπλωματικούς, εμπορικούς και στρατιωτικούς τους δεσμούς εδώ και περίπου 10 χρόνια. Το εμπόριο με τη Ρωσία ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπευτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ασιατικός γίγαντας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ