Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια - Προβλέπει δύο ακόμη αυξήσεις το 2023

Αμετάβλητο άφησε το βασικό επιτόκιό της η Fed, στο εύρος μεταξύ 5% και 5,25%, μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022, αλλά τα στελέχη της προβλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις, 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, το 2023 για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε από 4,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση στο 4% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών ενέργειας και της αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά, ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - μειώθηκε πολύ λιγότερο από τον γενικό και συγκεκριμένα στο 5,3% από το 5,5%, δείχνοντας ότι είναι πιο άκαμπτος και σημαντικά υψηλότερος από τον στόχο 2% της Fed. 

Πρόβλεψη για τελικό επιτόκιο 5,6%

Η Fed ανέφερε ότι θα χρειαστεί άλλες έξι εβδομάδες για να διαπιστώσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων. «Η διατήρηση σταθερού του εύρους για τον στόχο (των επιτοκίων) σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογήσει νέες πληροφορίες και τις συνέπειές τους για τη νομισματική πολιτική», σημειώνεται στην ανακοίνωσή της. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 25-26 Ιουλίου. 

Το στοιχείο που αιφνιδίασε στην απόφαση της Fed ήταν οι προβλέψεις των στελεχών της για την εξέλιξη των επιτοκίων, οι οποίες γίνονται κάθε τρίμηνο.  Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν σημαντικά ανοδικά, με τη διάμεση προσδοκία να είναι πως το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 5,6% στο τέλος του 2023 από 5,1% που αναμενόταν τον Μάρτιο. Υποθέτοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να κινείται με αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β., αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν δύο ακόμη αυξήσεις στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της έως το τέλος του έτους. 

Ομόφωνη η απόφαση παρά τις σημαντικές διαφωνίες

Η απόφαση να μην αυξηθούν σήμερα τα επιτόκια ήταν ομόφωνη, αν και υπήρξε σημαντική διαφωνία των μελών της Επιτροπής ως προς τις μελλοντικές κινήσεις. Δύο μέλη προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις φέτος, ενώ τέσσερα μέλη προέβλεψαν μία αύξηση και εννιά αναμένουν δύο. Τρία μέλη προέβλεψαν και τρίτη αύξηση ενώ ένα μέλος βλέπει τέσσερις αυξήσεις, πάλι με την υπόθεση ότι αυτές θα είναι της τάξης των 25 μ.β.

Στο 4,6% το επιτόκιο το 2024

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας αναθεώρησαν ανοδικά και τις προβλέψεις για τα επιτόκια το 2024 στο 4,6% και το 2025 στο 3,4% από 4,3% και 3,1%, αντίστοιχα, τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν το 2024 κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αν ισχύσουν οι προβλέψεις για επιτόκιο 5,6% στο τέλος του 2023.

Ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ

Οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για τα επιτόκια συνοδεύθηκαν από την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 1% φέτος από 0,4% τον Μάρτιο. Πιο αισιόδοξοι είναι οι αξιωματούχοι της Fed και για την ανεργία καθώς προβλέπουν ότι θα αυξηθεί μόλις στο 4,1% στο τέλος του έτους από 4,5% τον Μάρτιο. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, αύξησαν ελαφρά τη μέση πρόβλεψη για τον δομικό στο 3,9% ενώ τη μείωσαν ελαφρά για τον γενικό δείκτη στο 3,2%, από 3,6% και 3,3% αντίστοιχα για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών που προτιμά η Fed. 

Οι προοπτικές για το ΑΕΠ, την ανεργία και τον πληθωρισμός τα επόμενα χρόνια άλλαξαν λίγο. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ