Νέα
  • ΓΔ: 1275.5 +0.16%
  • Τζίρος: 38,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βόμβα Πάουελ: Τα επιτόκια θα μειωθούν μετά από δύο χρόνια

Πηγή: AP

Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αιτιολογώντας τον αιφνιδιασμό της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη μέση πρόβλεψη των μελών της για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, της τάξης των 25 μ.β.,  το 2023.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν βλέπει να μειώνονται τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά και αυτό μπορεί να πάρει δύο χρόνια, κάτι που φαίνεται να είναι σε αντίθεση με τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 4,6% το 2024 από 5,6% φέτος.

«Θα είναι ενδεδειγμένο να μειωθούν τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός μειωθεί πραγματικά σημαντικά. Και ξανά, μιλάμε για περίπου δύο χρόνια… Όπως μπορεί να δει ο καθένας, κανένα στέλεχος της Επιτροπής δεν προέβλεψε μείωση των επιτοκίων φέτος, ούτε νομίζω ότι αυτό είναι σκόπιμο», πρόσθεσε.

Ανοδικός ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό

«Ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό παραμένει ανοδικός», είπε, ενώ τόνισε ότι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – παραμένει επίμονα υψηλός με βάση τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Πολύ ανθεκτική η αγορά εργασίας

Ο Πάουελ συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα που έδειξε η αμερικανική οικονομία και ιδιαίτερα η αγορά εργασίας. Κανείς είπε δεν προέβλεψε ότι θα είχε τόσο μεγάλη ανθεκτικότητα στις αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα εισοδήματα και η ζήτηση στην οικονομία που από την πλευρά της δεν επιτρέπει μία ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψή τους για το ποσοστό ανεργίας το 2023 στο 4,1% από 4,5% που προέβλεπαν τον Μάρτιο.

Αντίστοιχα, αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για την αύξηση του ΑΕΠ στο 1% από μόλις 0,4% τον Μάρτιο.

Για την επόμενη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου, ο Πάουελ είπε ότι περιμένει μία πολύ «ζωντανή» συζήτηση, ενώ επανέλαβε τη θέση που εκφράζεται και στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας ότι οι αποφάσεις δεν είναι προειλημμένες, αλλά θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα δεδομένα της οικονομίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ