Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ενρία (ΕΚΤ): Από Σεπτέμβριο θα ζητάμε εβδομαδιαία data ρευστότητας από όλες τις τράπεζες

Επιστολή - καμπανάκι για τους κινδύνους του κορονοϊού σε 128 τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών / Πηγή: AP Images
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τον Σεπτέμβριο θα ζητάει από τις τράπεζες να παρέχουν εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας, ώστε να μπορεί να διενεργεί συχνότερους ελέγχους σχετικά με την ικανότητά τους να αποκρούουν ενδεχόμενους κραδασμούς καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Bloomberg που είχε δημοσιεύσει η «Η».

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σφίγγει τα λουριά στις τράπεζες με εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας και ανάλυση καταθέσεων

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, ο Αντρέα Ενρία δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρότερες από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε «ευαίσθητη φάση», λόγω του ουκρανικού πολέμου, του υψηλότερου πληθωρισμού και της ταχείας ανόδου των επιτοκίων.

Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, δήλωσε ο Ενρία, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί πολύ στα τεστ αντοχής και σε άλλες εποπτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αποφασίσαμε να στέλνουμε στις τράπεζες, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, αίτημα παροχής πληροφοριών σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να έχουμε πιο φρέσκα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να παρακολουθούμε καλύτερα τις εξελίξεις στη ρευστότητα», δήλωσε ο Ενρία.

Επί του παρόντος, οι τράπεζες υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα σε μηνιαία βάση.

Ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση

Μία τέτοια κίνηση, πάντως, αντανακλά περισσότερο την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση παρά για κάποια έντονη ανησυχία της ΕΚΤ για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, για το οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το θεωρεί ασφαλές.

Οι φετινές τραπεζικές κρίσεις στις ΗΠΑ και την Ελβετία έδειξαν πόσο γρήγορα μπορούν να εκτροχιαστούν τράπεζες αν μία ξαφνική αλλαγή στο κλίμα παρακινήσει τους πελάτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Τεστ αντοχής

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες και ο Ενρία εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα αποτελέσματα θα δείξουν πως οι Ευρωπαίοι δανειστές μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή χρηματοπιστωτική κρίση από ισχυρότερη βάση, με υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου και πιο σταθερά και αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία.

Ερωτηθείς εάν στην Ιταλία υπάρχει ανάγκη για έναν τρίτο μεγάλο τραπεζικό όμιλο, εκτός από την UniCredit και την Intesa Sanpaolo, ο Ενρία απάντησε πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενοποίηση, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ