Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Καμπανάκι στην Ιταλία για το χρέος της - Αργή η μείωσή του

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Καμπανάκι στην Ιταλία για το δημόσιο χρέος της κτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα που επιβραδύνουν τη μείωσή του και η καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  θα καταστήσουν δυσκολότερη τη διαχείρισή του καθώς υποχωρεί η οικονομική ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης και οι καθοδικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στις προοπτικές», αναφέρει το Ταμείο στα συμπεράσματα της αξιολόγησης της ιταλικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου IV.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,1% φέτος και 0,9% το 2024 έναντι αύξησης 3,7% πέρυσι.

Θα αυξηθούν οι ανησυχίες για τη χρηματοδότηση

«Πολιτικές που επιβραδύνουν τη μείωση του δημόσιου χρέους ή επεκτείνουν τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων από το NextGenerationEU μπορεί να αυξήσουν τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση (του χρέους)», ανέφερε το Ταμείο, ενώ «μία ισχυρότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να μεταδοθεί ασύμμετρα στην Ιταλία και να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού», σημειώνεται στα συμπεράσματα του.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να περιορίσει τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, οδηγώντας σε μείωση των ιδιωτικών και δημόσιων δαπανών και αναβιώνοντας τις ανησυχίες για τις διασυνδέσεις του δημοσίου με τις τράπεζες, πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Καθυστερεί η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι ελπίδες της Ιταλίας να μετασχηματίσει την οικονομία της με τα δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνονται, όπως αναφέρουν επιχειρήσεις, με την έλλειψη αποδοτικότητας σε όλα τα επίπεδα να εγείρει τον κίνδυνο μίας μεγαλύτερης αύξησης του χρέους παρά της ανάπτυξης.

Η Ιταλία βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα τόσο όσον αφορά την εκπλήρωση των οροσήμων που συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες όσο και την απορρόφηση των πόρων που έχει ήδη λάβει.

Το χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 140,5% του ΑΕΠ φέτος από 114,2% το 2022.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ