Νέα
  • ΓΔ: 1275.5 +0.16%
  • Τζίρος: 38,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Ο «προσεκτικός» κ.Πάουελ και ο κίνδυνος των high rates

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ κάλεσε την Παρασκευή στο συνέδριο της Fed στο Κάνσας για περισσότερη επαγρύπνηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Μάλιστα, σημείωσε δύο φορές ότι η Fed θα «προχωρούσε προσεκτικά» σε οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση, σηματοδοτώντας σύμφωνα με αναλυτές πως δεν θεωρεί επείγον να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Επιπροσθέτως ο Πάουελ υπογράμμισε ότι η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν δυναμικά — τάσεις που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις σε υψηλά επίπεδα, ενώ επανέλαβε επίσης την αποφασιστικότητα της Fed να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα έως ότου οι αυξήσεις των τιμών μειωθούν στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

►Διαβάστε επίσης: Αμερικανικά ομόλογα: 2+1 λόγοι που το sell-off δεν έχει τελειώσει ακόμη

Είμαστε προσεκτικοί.... αλλά είναι υψηλός ο πληθωρισμός!

«Είμαστε προσεκτικοί στα σημάδια ότι η οικονομία μπορεί να μην ψύχεται όπως αναμενόταν», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Η ομιλία του — στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών — τόνισε τις αβεβαιότητες γύρω από την οικονομία και την πολυπλοκότητα της απάντησης της Fed σε αυτήν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλιά του πριν από ένα χρόνο, όταν προειδοποίησε ευθαρσώς τη Wall Street ότι η κεντρική τράπεζα επρόκειτο να συνεχίσει την εκστρατεία της για απότομες αυξήσεις επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τις εκτοξεύσεις των τιμών.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι η Fed πιστεύει ότι το βασικό της επιτόκιο είναι αρκετά υψηλό για να περιορίσει την οικονομία και να μειώσει την ανάπτυξη, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, είπε ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο υψηλό πρέπει να είναι το κόστος δανεισμού για να περιοριστεί η οικονομία, «και επομένως υπάρχει πάντα αβεβαιότητα» σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές της Fed στη μείωση του πληθωρισμού.Ως αποτέλεσμα, η Fed «θα προχωρήσει προσεκτικά καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντ' αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία», είπε ο Πάουελ.

Από τότε που ο Πάουελ μίλησε στο συνέδριο του Jackson Hole το περασμένο καλοκαίρι, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό 22 ετών του 5,4%. Από το ανώτατο όριο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3,2% , αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ο Πάουελ αναγνώρισε τη μείωση του πληθωρισμού από την κορύφωσή του, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλά νέα». Και οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών τροφίμων και ενέργειας, έχουν επίσης αρχίσει να μειώνονται σύμφωνα με τη Fed.

«Αλλά δύο μήνες καλών δεδομένων», πρόσθεσε, «είναι μόνο η αρχή του τι θα χρειαστεί για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας. Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός».

►Διαβάστε επίσης: Καμπανάκι από ΒofA για τον κόσμο του «5%» - Πονοκέφαλος το selloff και ο πληθωρισμος

Ανάγκη «να προχωρήσουμε προσεκτικά»

Οι δηλώσεις του Πάουελ ακολουθούν μια σειρά από 11 αυξήσεις επιτοκίων που έχουν ωθήσει το βασικό επιτόκιο της Fed στο εύρος στόχου 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 22 χρόνια. Επιπλέον, η Fed μείωσε τον ισολογισμό της στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, μια διαδικασία κατά την οποία ομόλογα αξίας περίπου 960 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν από τον Ιούνιο του 2022.

Οι αγορές τον τελευταίο καιρό τιμολόγησαν με ελάχιστες πιθανότητες για νέα άνοδο στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Σεπτέμβριο, αλλά επισημαίνουν περίπου 50-50 πιθανότητες τελικής αύξησης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Ο Πάουελ δεν έδωσε σαφή ένδειξη για τον τρόπο που βλέπει την απόφαση να εξελίσσεται. «Δεδομένου πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, στις προσεχείς συναντήσεις είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς αξιολογούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», είπε.Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα σημάδι ότι σκέφτεται καν μια μείωση επιτοκίων.

«Στις προσεχείς συναντήσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των δεδομένων και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», είπε ο Πάουελ. «Βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς αποφασίζουμε εάν θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω ή, αντ′ αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

►Διαβάστε επίσης: «Μαύρα σύννεφα» στην Ε.Ε. - Η Γερμανία, τα επιτόκια και ο «πονοκέφαλος» της ΕΚΤ

Οικονομική ασφυξία για επιχειρήσεις και πολίτες

Τα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια δανείων, άμεσο αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, έχουν δυσκολέψει τους Αμερικανούς να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ή για τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν επεκτάσεις. Ταυτόχρονα, είδη όπως το ενοίκιο, τα γεύματα σε εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες εξακολουθούν να γίνονται πιο δαπανηρά. 

Ωστόσο, η συνολική οικονομία έχει προχωρήσει. Οι προσλήψεις παρέμειναν υγιείς , μπερδεύοντας τους οικονομολόγους που είχαν προβλέψει ότι η άνοδος των επιτοκίων θα προκαλούσε εκτεταμένες απολύσεις και ύφεση . Οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνονται με υγιή ρυθμό . Και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν όταν μίλησε ο Πάουελ πέρυσι: 3,5%, μόλις πάνω από το χαμηλό μισού αιώνα.

Τον Ιούνιο, όταν οι 18 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed εξέδωσαν για τελευταία φορά τις τριμηνιαίες προβλέψεις τους, προέβλεψαν ότι θα αύξαναν τα επιτόκια για άλλη μια φορά φέτος. Ωστόσο, αυτή η προσδοκία μπορεί να έχει αλλάξει, υπό το φως των ηπιότερων αναγνώσεων για τον πληθωρισμό που εξέδωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια κατά την επόμενη συνάντηση 19-20 Σεπτεμβρίου.

Πολλοί traders στις χρηματοπιστωτικές αγορές οραματίζονται όχι μόνο μια ήπια προσγείωση αλλά και μια επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτές οι προσδοκίες συνέβαλαν στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, ιδίως για το 10ετές ομόλογο του Δημοσίου, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. 

Αντίστοιχα, το μέσο σταθερό επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο 30 ετών έφτασε το 7,23%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Τα επιτόκια των δανείων αυτοκινήτων και των πιστωτικών καρτών έχουν επίσης εκτοξευθεί υψηλότερα και θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τον δανεισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες, τη ζωτική δύναμη της οικονομίας.

►Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός - ΗΠΑ: 2+1 λόγοι γιατί τα στοιχεία του CPI δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά

O κίνδυνος των υψηλών επιτοκίων

Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι αυτά τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις της Fed, επειδή επιβραδύνοντας την ανάπτυξη, θα συμβάλουν στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. 

Ακόμα κι αν η Fed δεν επιβάλει περαιτέρω αυξήσεις, μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένη να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σε υψηλά επίπεδα στο μέλλον για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτό θα εισήγαγε μια νέα απειλή καθώς σύμφωνα με αναλυτές:

«Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα επ' αόριστον θα κινδύνευε να αποδυναμώσει την οικονομία τόσο πολύ που να προκαλέσει ύφεση. Θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο πολλές τράπεζες μειώνοντας την αξία των ομολόγων που κατέχουν, μια δυναμική που συνέβαλε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων μεγάλων δανειστών την περασμένη άνοιξη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ