Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Επιδεινώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024

Η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί λίγο ταχύτερα το 2023 από ό,τι ανέμενε η Fitch Ratings τον Ιούνιο, ωστόσο η εντεινόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων της Κίνας επισκιάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, την ώρα που η νομισματική σύσφιξη επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αναφέρει ο οίκος στην έκθεση του Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 κατά 0,1%, σε 2,5%, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Αλυτος γρίφος για την Ευρωζώνη - Η σκυτάλη τώρα στα επιτόκια και στους τραπεζίτες της ΕΚΤ

«Αυξήσαμε την πρόβλεψη για ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,8% στο 2,0%, της Ιαπωνίας κατά 0,7% στο 2,0% και των αναδυόμενων αγορών εκτός Κίνας κατά 0,5% στο 3,4%. Αυτό υπεραντιστάθμισε τη μείωση κατά 0,8% στην Κίνα - στο 4,8% - και τη μείωση κατά 0,2% στην ευρωζώνη, στο 0,6%.», αναφέρει ο οίκος.

«Ωστόσο, μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 κατά 0,2% στο 1,9% με εκτεταμένες αναθεωρήσεις προς τα κάτω. Μειώσαμε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 0,2% στο 0,3%, για την ευρωζώνη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,1%, και τόσο για την Κίνα όσο και για τις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας κατά 0,2% σε 4,6% και 3,0%, αντίστοιχα», τονίζεται.

Κίνα και ΗΠΑ

Η αγορά κατοικίας στην Κίνα δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι νέες πωλήσεις μπορεί να μειωθούν κατά ένα πέμπτο φέτος. Ο τομέας ακινήτων αποτελεί το ένα τρίτο των επενδύσεων και το 12% του κινεζικού ΑΕΠ και έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Η χαλάρωση της πολιτικής δεν έχει αποδειχθεί ικανοποιητική μέχρι σήμερα και η ζήτηση για εξαγωγές μειώνεται.

Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ συνεχίστηκε φέτος, παρά τη νομισματική σύσφιξη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υποβοηθούμενη από την άντληση 1,2 τρισ. δολαρίων από τα αποταμιευτικά αποθέματα της πανδημίας Covid-19 και την ισχυρή ονομαστική αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών - καθώς η απασχόληση και οι μισθοί αυξήθηκαν γρήγορα.

Ωστόσο, η ζήτηση εργασίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και ο πληθωρισμός των μισθών θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να «ψύχεται».

Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, αν και τώρα προβλέπουμε ότι αυτή θα συμβεί το 1ο εξάμηνο του '24, αναφέρει η έκθεση.

Ευρωζώνη

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί μετά το ενεργειακό σοκ και τώρα αντιμετωπίζει νέες εξωτερικές προκλήσεις από την εξασθένιση του παγκόσμιου εμπορίου και την Κίνα. Αναμένουμε τώρα ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος. Η σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ επιβαρύνει την πιστωτική ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.

Επιτόκια 

Τα καλύτερα νέα σχετικά με τον αποπληθωρισμό σημαίνουν ότι η Fed είναι πλέον κοντά στο να φθάσει σε μια κορύφωση των επιτοκίων και αναμένουμε μόνο μια ακόμη αύξηση κατά 25 μ.β., στο 5,75%. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι υψηλός -ιδίως στις υπηρεσίες- και έχουμε μεταθέσει την ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed για τον Μάιο του 2024, τονίζει.

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις από τον επίμονο πληθωρισμό και δεν θα αποφύγει μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων λόγω των αποδυναμωμένων οικονομικών προοπτικών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός των μισθών παραμένει υψηλός παρά την αδύναμη ανάπτυξη. Αναμένουμε τώρα ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα επεκταθεί κατά 0,2% σε ετήσια βάση το 2023, αλλά εξακολουθούμε να προβλέπουμε ήπια ύφεση το 2ο εξάμηνο του '23, καθώς η υψηλότερη επιβάρυνση από τα επιτόκια συμπιέζει τις δαπάνες των νοικοκυριών, αναφέρει η έκθεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ