Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

IIF: Στα 307 τρισ. δολάρια εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος

Στο επίπεδο ρεκόρ των 307 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρά την αύξηση των επιτοκίων που περιορίζει τις τραπεζικές πιστώσεις, με αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία να οδηγούν την άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).

H εκθεση

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος σε όρους δολαρίων αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολ. το α' εξάμηνο του 2023 και κατά 100 τρισ. δολ. την τελευταία δεκαετία.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ φτάνει πλέον το 336%, έχοντας αυξηθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, ενώ πριν το 2023 ο δείκτης χρέους ήταν σε πτωτική τροχιά για επτά διαδοχικά τρίμηνα.

Η βραδύτερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές, βρίσκονται πίσω από την αύξηση του δείκτη χρέους, σημειώνεται στην έκθεση.

"Η ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την απότομη μείωση του δείκτη του χρέους τα τελευταία δύο χρόνια", ανέφερε το IIF, προσθέτοντας ότι με τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές να μετριάζονται - αν και ακόμα ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει στο στόχο του 2% - ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 337% στο τέλος του έτους.

Περισσότερο από το 80% της τελευταίας αύξησης στο χρέος προήλθε από τον ανεπτυγμένο κόσμο με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τις μεγαλύτερες οικονομίες, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ