Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομίας στο γ' τρίμηνο - Τι δείχνει έρευνα της HCOB

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε στο γ’ τρίμηνο καθώς και τον Σεπτέμβριο η δραστηριότητα των επιχειρήσεων μειώθηκε, σύμφωνα με έρευνα της Hamburg Commercial Bank (HCOB) για λογαριασμό της S&P Global.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας για επιτόκια ΕΚΤ: Ανησυχώ πολύ για το «φαινόμενο χιονοστιβάδας»

Η μείωση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο είχε ως αιχμή και πάλι τον μεταποιητικό τομέα, αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Μικρή αύξηση της απασχόλησης και των τιμών 

Αν και οι εταιρείες συνέχισαν αυξάνουν το προσωπικό τους τον Σεπτέμβριο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν μόνο οριακός εν μέσω ενδείξεων αδρανούς παραγωγικής δυναμικότητας και των πιο απαισιόδοξων προοπτικών από την αρχή του έτους.

Οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό 2,5 ετών και πλέον καθώς περιορίζεται η τιμολογιακή ισχύς των επιχειρήσεων σε συνθήκες μείωσης της ζήτησης.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της HOBC αυξήθηκε στις 47,1 μονάδες από 46,7 τον Αύγουστο, αλλά παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης της δραστηριότητας και συρρίκνωσης. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 48,4 από 47,9 μονάδες και ο αντίστοιχος δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε ελαφρά στις 43,4 από 43,5 μονάδες.

«Αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε συρρίκνωση στο γ΄ τρίμηνο. Η πρόβλεψή μας, που ενσωματώνει τους δείκτες PMI, υποδηλώνει μία μείωση 0,4% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Συρρίκνωση 1% της γερμανικής οικονομίας

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο λόγω της σταθερής μείωσης στη ζήτηση, υποδηλώνοντας μία βαθιά συρρίκνωση της οικονομίας της στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα της HCOB.

Ο προσωρινός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI)  της HCOB για τη Γερμανία αυξήθηκε μεν στις 46,2 μονάδες από 44,6 τον Αύγουστο, αλλά ήταν χαμηλότερος από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ αύξησης της δραστηριότητας και συρρίκνωσης. Επίσης, ήταν χαμηλότερος από τις 47,2 μονάδες που ανέμεναν οικονομολόγοι. 

Παράλληλα, μειώθηκε η δραστηριότητα και στη Γαλλία, της δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν τριών ετών, με τον σύνθετο PMI να κατρακυλά στις 43,5 μονάδες από 46 τον Αύγουστο (χαμηλό 34 μηνών).  

«Ο σύνθετος PMI της HCOB επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η Γερμανία έχει εισέλθει ξανά σε ύφεση στο τρέχον τρίμηνο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, προσθέτοντας ότι προβλέπεται μία «μάλλον βαθιά» συρρίκνωση 1% για το γ’ τρίμηνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ