Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου: Yψηλοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένουν υψηλοί, διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) στην τελευταία τακτική συνεδρίασή του.  

To ESRB προειδοποίησε ότι αρκετοί είναι οι παράγοντες που συνεχίζουν να βαραίνουν στις προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Σημειώνει ειδικότερα ότι το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να δημιουργήσει πιέσεις σε νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες καθώς η δυνατότητα της δημοσιονομικής πολιτικής να στηρίξει τους τομείς αυτούς είναι πιο περιορισμένη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων 

Το Συμβούλιο σημείωσε επίσης την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων και το ενδεχόμενο μίας άτακτης προσαρμογής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί από τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το ESRB αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πιέσεις στον τομέα των εμπορικών ακινήτων σε αρκετές χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EOX) και τόνισε τη σημασία των συστάσεων που έκανε φέτος τον Ιανουάριο για την έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η αβεβαιότητα επιβαρύνει και τις τράπεζες

Για τον τραπεζικό τομέα σημειώνει ότι συνεχίζουν να ωφελούνται από την ισχυρή κερδοφορία και την ισχυρή χρηματοδοτική ρευστότητα, αλλά προσθέτει ότι «η αβεβαιότητα επιβαρύνει και τις δικές του προοπτικές».

Πρώτον, το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιθανό να επηρεάσει την ποιότητα ενεργητικού, ιδιαίτερα για τις τράπεζες με υψηλή έκθεση σε καταναλωτικά δάνεια και τον τομέα εμπορικών ακινήτων. Δεύτερον, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών αναμένεται να επιβαρύνει τα καθαρά έσοδα από τόκους. Τρίτον, η μειωμένη ζήτηση πιστώσεων και οι υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να μειώσουν τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το ESRB χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό να συνεχίσουν οι Αρχές την παρακολούθηση του αντίκτυπου του μεταβαλλόμενου μακρο -χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντας στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι στεγαστικές αγορές

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι οι στεγαστικές αγορές έχουν επιβραδυνθεί σε πολλές χώρες τoy EOX, με ορισμένες να υφίστανται μία διόρθωση στις τιμές κατοικιών και των στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, το επίπεδο των συσσωρευμένων αδυναμιών – όπως του χρέους των νοικοκυριών και των υπερβολικών τιμών κατοικιών – παραμένει υψηλό ή μεσαίο στις περισσότερες χώρες τoy EOX. Συνεπώς, σημειώνει, η τρέχουσα αξιολόγησή του δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά από αυτή που έκανε το 2021.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ