Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γκόπινατ (ΔΝΤ): Ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να μειώσει 7% το ΑΕΠ

Πηγή: AP

H αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπινατ, προειδοποίησε με σημερινή ομιλία της ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας και οι σαφείς μετατοπίσεις στο διμερές εμπόριο μπορεί να προκαλέσουν έναν «νέο ψυχρό πόλεμο».

Με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να είναι στο προσκήνιο, η Γκόπινατ είπε, μιλώντας σε εκδήλωση της Διεθνούς Οικονομικής Ενωσης στην Κολομβία, ότι οι απώλειες για το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να φτάσουν στο 2,5% έως 7%, αν η παγκόσμια οικονομία διχασθεί σε δύο μπλοκ.

«Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις μίας ευρύτερης απομάκρυνσης από την παγκοσμιοποίηση, προκύπτουν ρήγματα καθώς ο γεωοικονομικός κατακερματισμός είναι όλο και περισσότερο πραγματικότητα… Αν ο κατακερματισμός βαθύνει, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε η Γκόπινατ.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αναζητήσουν λύσεις που ελαχιστοποιούν το κόστος του κατακερματισμού. Η εστίαση θα πρέπει να γίνει ρεαλιστικές προσεγγίσεις που διατηρούν τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου στο μέτρο του δυνατού, διασφαλίζουν την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν τους εγχώριους στόχους της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας.

Η διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας, όπως γίνεται από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των χειρότερων αποτελεσμάτων.

Οι ανένταχτες χώρες, οι οποίες είναι κυρίως αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οικονομικό και διπλωματικό τους βάρος για να διατηρήσουν την παγκόσμια ολοκλήρωση, σημείωσε η Γκόπινα.

Άλλωστε, πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες από έναν κατακερματισμένο κόσμο, και ενώ ορισμένες επωφελούνται στα αρχικά στάδια του κατακερματισμού, όλες χάνουν σε έναν πλήρη ψυχρό πόλεμο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ