Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Η Ευρωζώνη πιθανόν να ήταν σε ύφεση στο β' εξάμηνο του 2023

Η Ευρωζώνη μπορεί να ήταν σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και οι προοπτικές της οικονομίας της παραμένουν αδύναμες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη γρήγορη μείωση του πληθωρισμού πιθανόν να μην σημειωθεί το επόμενο έτος.

Το ΑΕΠ τη ευρωζώνης κυμαινόταν μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του 2023 και για φέτος αναμένεται μόνο μία αναιμική ανάκαμψη, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Οι δείκτες από τις έρευνες συγκυρίας υποδηλώνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και τις αδύναμες προοπτικές για το κοντινό μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στη Μαδρίτη.

Ευρείας βάσης η αδυναμία της οικονομίας

Σημείωσε ότι η εξασθένιση της οικονομίας έχει ευρεία βάση, με τις κατασκευές και τη μεταποίηση να πλήττονται ιδιαίτερα και με τον τομέα των υπηρεσιών να είναι πιθανό να συμβεί το ίδιο τους επόμενους μήνες.

Ο ντε Γκίντος επανέλαβε το guidance ότι αν το επιτόκιο καταθέσεων της EKT διατηρηθεί στο 4%, για επαρκώς μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλει στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω τεχνικών παραγόντων. «Τα θετικά αποτελέσματα βάσης αναφορικά με τις τιμές ενέργειας θα ξεκινήσουν και τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια θα τερματιστούν, οδηγώντας σε μια παροδική αύξηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι επενδυτές προβλέπουν τουλάχιστον πέντε μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, κάτι που πολλά στελέχη της ΕΚΤ θεωρούν υπερβολικό.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ