Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνολογικοί κολοσσοί: «Εξαργυρώνουν» τα κέρδη του 2023 με... χιλιάδες απολύσεις το 2024

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με αρκετές εταιρείες από τον κλάδο της τεχνολογίας να ανακοινώνουν σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, αν και το 2023 οι μετοχές τους σημείωσαν ράλι, κυρίως λόγω του ενθουσιασμού που προκάλεσε η τεχνητή νοημοσύνη στους επενδυτές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Amazon απολύει εκατοντάδες εργαζομένους σε όλες τις μονάδες δημιουργίας περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του Prime Video και της υπηρεσίας live streaming Twitch.

Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν άνοδο 81% το 2023, διανύοντας την καλύτερη χρονιά από το 2015.

Η Google της Alphabet καταργεί επίσης εκατοντάδες θέσεις στο hardware και στη μονάδα Assistant.

H Unity Software, η οποία κατασκευάζει την τεχνολογία δημοφιλών παιχνιδιών για κινητά, όπως το Pokemon Go, δήλωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 25%, καταργώντας περίπου 1.800 θέσεις εργασίας.

Αν και πρόκειται για λιγότερες περικοπές από αυτές που έγιναν πριν από ένα χρόνο από τις Meta Platforms και Salesforce, οι κινήσεις δείχνουν ότι η τεχνολογική βιομηχανία δεν έχει επιστρέψει ακόμη στην ταχεία ανάπτυξη που παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Με τα υψηλότερα επιτόκια, πολλές εταιρείες επικεντρώνονται στα κέρδη και όχι στην αύξηση των εσόδων.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας της Amazon είναι «πιθανότατα απλώς μια κίνηση για τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας για αύξηση των κερδών», δήλωσε ο Poonam Goyal, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Για την Google, τα μέτρα είναι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε πέρυσι και οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για άλλες ανοιχτές θέσεις στην εταιρεία, δήλωσε εκπρόσωπός της.

Αγχος για την τεχνητή νοημοσύνη 

Το άγχος των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα έντονο στις δημιουργικές θέσεις εργασίας που μπορεί να επηρεαστούν από την εξάπλωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να μειώσει εργατικά χέρια στους τομείς της συγγραφής ή της παραγωγής βίντεο. 
Η Duolingo, κατασκευάστρια εταιρεία εφαρμογής εκμάθησης ξένων γλωσσών για κινητά, μείωσε το 10% των συμβασιούχων της -όπως μεταφραστές- εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ορισμένοι στη Wall Street αναμένουν ότι το 2024 θα φέρει ένα κύμα συγχωνεύσεων. Ιστορικά, οι μεγάλες εξαγορές έχουν οδηγήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού. Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης με την Juniper Networks, ύψους 14 δισ. δολαρίων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Co., Antonio Neri, δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί στην Juniper μέσω της αυτοματοποίησης.

Από 1η Ιανουαρίου έχουν γίνει 2.945 απολύσεις

Ο αριθμός των απολυμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας κορυφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 και έκτοτε μειώνεται σταθερά, σύμφωνα με το Layoffs.fyi, το οποίο παρακολουθεί τις μειώσεις θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο. Ο ιστότοπος υπολόγισε ότι 1.186 εταιρείες τεχνολογίας κατήργησαν πέρυσι συνολικά περισσότερες από 262.600 θέσεις εργασίας. Δεκαοκτώ εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει 2.945 εργαζομένους από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ