Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Γλίτωσε οριακά την ύφεση στο δ' τρίμηνο - Ανάπτυξη 0,5% το 2023

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Οριακά γλίτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη στο δ’ τρίμηνο καθώς το ΑΕΠ της έμεινε στα ίδια επίπεδα με το γ’ τρίμηνο, όταν είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% μετά από μηδενική αύξηση στο γ΄ τρίμηνο.

Η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση, παρά τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας, καθώς η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη και οι άλλες δύο μεγάλες χώρες της περιοχής – Ιταλία και Ισπανία – σημείωσαν υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.

ΑΕΠ Ευρωζώνης

Ανάπτυξη 0,5% το 2023

Για το σύνολο του 2023, η πρώτη εκτίμηση της Eurostat είναι ότι η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσαν η Πορτογαλία (0,8% στο δ’ τρίμηνο και 2,2% σε ετήσια βάση), η Ισπανία (0,6% και 2%, αντίστοιχα) και το Βέλγιο (0,4% και 1,6%).

Από την άλλη πλευρά, μείωση του ΑΕΠ σημειώθηκε στην Ιρλανδία (0,7% σε τριμηνιαία και 4,8% σε ετήσια βάση), τη Γερμανία (0,3% και 0,2%, αντίστοιχα) και τη Λιθουανία (0,3%, ενώ σημείωσε ανάπτυξη 0,3% σε ετήσια βάση).

Τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Μαρτίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ