Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Meta: Δίνει μέρισμα για πρώτη φορά - Αλμα 14% στη μετοχή της μετά τον τριπλασιασμό των κερδών

Πηγή: Associated Press

Meta ανακοίνωσε μεγάλη άνοδο κερδών και εσόδων στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2023 και προχωρά στην πρώτη πληρωμή μερίσματος στην ιστορία της, ενώ η μετοχή σημείωσε άλμα 14%. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε:

  • Κέρδη ανά μετοχή:  5.33 δολάρια έναντι 4.96 δολάρια που προέβλεπε η LSEG, πρώην Refinitiv.
  • Έσοδα: 40,1 δισ. δολάρια έναντι 39,18 δισ. δολαρίων που ανέμενε η LSEG
  • Ημερήσιοι ενεργοί χρήστες (DAUs): 2,11 δισ. έναντι 2,08 δισ. που αναμένονταν, σύμφωνα με το StreetAccount
  • Μηνιαίοι ενεργοί χρήστες (MAUs): 3,07 δισ. έναντι 3,06 δισ. που αναμένονταν, σύμφωνα με την StreetAccount
  • Μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU): 13,12 δολάρια έναντι 12,81 δολάρια που αναμενόταν, σύμφωνα με την StreetAccount

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% το δ' τρίμηνο από 32,2 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα, ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από τα μέσα του 2021, καθώς η αγορά διαδικτυακών διαφημίσεων συνέχισε να ανακάμπτει. Παράλληλα, τα έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα 23,73 δισ. δολάρια και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους υπερδιπλασιάστηκε στο 41%, ένα σαφές σημάδι ότι τα μέτρα περικοπής κόστους ενισχύουν την κερδοφορία.

Τα καθαρά κέρδη υπερτριπλασιάστηκαν σε 14 δισ. δολάρια ή 5,33 δολάρια ανά μετοχή, από 4,65 δισ. δολάρια ή 1,76 δολάρια ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα.

Η Meta δήλωσε ότι θα καταβάλει στους επενδυτές μέρισμα 50 σεντς ανά μετοχή στις 26 Μαρτίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την επαναγορά μετοχών ύψους 50 δισ. δολαρίων.

«Είχαμε ένα καλό τρίμηνο, καθώς η κοινότητα και η επιχείρησή μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε ανακοίνωσή του. «Κάναμε μεγάλη πρόοδο στο όραμά μας για την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και του metaverse.

Η Meta δήλωσε ότι αναμένει οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου θα κυμανθούν μεταξύ 34,5 και 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 33,8 δισ. δολαρίων. Οι δαπάνες το 2024 θα κυμανθούν μεταξύ 94 και 99 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Meta δήλωσε ότι το προσωπικό της ήταν 67.317 άτομα στις 31 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μείωση 22% σε σχέση με πέρυσι, μετά τις απολύσεις.

Η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Susan Li δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι παράγοντες αύξησης των εσόδων προήλθαν από εταιρείες σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψυχαγωγία και τα τυχερά παιχνίδια.

Μέρος της οικονομικής ανάκαμψης της Meta κατά το περασμένο έτος οφείλεται στις κινεζικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, οι οποίες έχουν ενισχύσει τις δαπάνες για να προσεγγίσουν χρήστες σε όλο τον κόσμο. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες ανερχόμενες εταιρείες Temu και Shein, οι οποίες προέρχονται από την Κίνα, έχουν ρίξει χρήματα σε διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram. Η Li δήλωσε ότι τα έσοδα από διαφημιστές με έδρα την Κίνα αντιπροσώπευαν το 10% των πωλήσεων για το έτος.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ